IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 600 ферми са регистрирани по наредбата за директна продажба на храни

Повечето произвеждат мед и прясно мляко

09:33 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 1 600 стопани са регистрирани вече по Наредба 26 за директна продажба на храна от фермите. Това съобщи пред Investor.bg зооинженерът Тенчо Христов от фондация „Биоселена“. Експертът е лектор в организирания от Клуб Инвестор дебат за Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г. 

Сред регистрираните земеделци 80% са производители на мед, 15% - на прясно мляко, а останалите предлагат яйца и птиче месо.

Общо 75 са изградените във фермите малки мандри, които продават продукцията си директно на потребителите. Само 2 – 3 ферми отговарят на условията, за да продават директно прясно произведено месо. Повечето мини мандри са около София, Монтана, Плевен и Стара Загора, каза експертът.

Според  Тенчо Христов е крайно време да отпадне ограничението, според което фермерите могат да продават продукцията си в собствената си област и една съседна. Той коментира, че изискванията за безопасност са еднакви за големите мандри и за малките производители. Затова според него, ако са спазени изискванията за транспорт на сиренето, то фермерите трябва да имат право да го продават в цялата страна.

Експертът съобщи още, че българските фермери от април ще могат да ползват Европейския наръчник за добрите хигиенни практики при производството на фермерски сирена. Документът беше публикуван на английски през януари тази година. Очаква се през пролетта наръчникът да е преведен и достъпен във всяка страна членка на Европейския съюз. Целта е стопаните да разполагат с разписани изисквания, еднакви за всяка страна от съюза, поясни Тенчо Христов.

Фермерските храни трябва да се продават под една марка, смята Тенчо Христов. Засега идеята не се реализира, тъй като стопаните не са склонни да се сдружават.

Дебатът на Клуб Инвестор ще бъде на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort в София (бул. "Цариградско шосе" 90).

Събитието се провежда с подкрепата на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) – генерален партньор, Пионер Семена България, Bayer Crop Science и Netafim – Ирисист. Институционални партньори са Индустриален Холдинг България, Елана и Институтът за агростратегии и иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още