IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национален регистър ще следи запорите на движими вещи

Новият регистър за запорите и системата за електронен публичен търг ще са в обща информационна система

16:27 | 20.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на правосъдието предлага изграждането на електронна информационна система „Национален регистър на запорите“ в България. Чрез нея информацията за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните дела, ще бъде централизирана в единна база данни. Системата ще е достъпна за правоимащите органи и лица на територията на страната и извън нея, информира правителственият пресцентър.

Към момента в българското законодателство съществува нормативна празнота по отношение на възможността за информиране на заинтересованите страни преди извършване на покупко-продажба на движими вещи (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) относно наложени запори върху тях.

Предвидено е Националният регистър на запорите и системата за електронен публичен търг да функционират на основата на обща информационна система.

Този подход ще позволи да има общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни от регистъра на запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно, пише в предложението на правосъдното министерство.

Очакванията са системата да допринесе за развитието на електронните услуги, които се предоставят на гражданите и бизнеса. Тя трябва да осигури взаимодействие между системи при проверка за наличие на запор върху вещ на дадено лице и да постигне максимална информираност на гражданите, бизнеса и държавните органи, като намали възможността за разпореждане със запорирани вещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още