IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Набуко" буксува, предупреди Бойко Борисов

В Брюксел България и Сърбия подписаха Меморандум за изграждането на интерконекторна газова връзка между двете държави

15:18 | 14.12.12 г.
<p>
	Бойко Борисов и Ивица Дачич подписаха Меморандум за изграждането на газова връзка между Сърбия и България. Снимка: ЕК</p>

Бойко Борисов и Ивица Дачич подписаха Меморандум за изграждането на газова връзка между Сърбия и България. Снимка: ЕК

Проектът "Набуко" буксува, заяви премиерът Бойко Борисов по време на кратка пресконференция в Брюксел, предавана на живо по европейския канал Europe by Satelite.

"Настоявам за първа копка на 10 януари 2013 година по проекта на българска територия. Плащаме си таксите за участие, а работите се бавят и държавите и компаниите една по една излизат от проекта", допълни той. 

Малко преди това на специална церемония в белгийската столица премиерите на България Бойко Борисов и на Сърбия Ивица Дачич подписаха Меморандум за сътрудничество за изграждането на газова връзка.

"Изграждането на магистралите и газовите връзки ще сближи Западните Балкани", отбеляза Бойко Борисов по време на церемонията. "Преди месеци, когато станах премиер на Сърбия, комисар Йотингер ме попита защо се бави този проект и аз му обещах, че работите ще приключат скоро. Ето, сега това вече е факт", обясни и премиерът Дачич.

Подписаният меморандум е първото междудържавно споразумение в тази насока. По план газопроводът, чиято дължина е около 180 километра, трябва да  започне да се изгражда от догодина. Стойността на проекта е 100 млн. евро. Очакванията са строителството да приключи след 18 месеца и по тръбата да потекат около 2 млрд. куб. метра газ годишно.

Трасето ще минава през София, сръбския Димитровград и Ниш и ще свърже газопреносните мрежи на двете държави. Целта е диверсификция на газовите доставки в Европа.

60-те километра по територията на Сърбия ще бъдат изградени с помощта на европейско финансиране на стойност 10 млн. евро. Част от средствата, необходими за изграждането на тръбопровода на българска територия, идват по ОП "Регионално развитие".

В края на миналата година беше одобрена и българската компания, която да извърши предпроектното проучване на интерконекторната връзка. Това е компанията „Газтек БГ“.

Изграждането на газопровода става с благословията на Европейския съюз, отбеляза комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, който присъства на церемонията. Той получи покана от страна на Борисов да присъства на първата копка по проекта в България.

"Интерконекторните връзки са един от начините газовите доставки в Европа да бъдат диверсифицирани и независими", обясни още комисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още