IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На близо 80% са пълни язовирите за питейно-битово водоснабдяване

МОСВ утвърди графика за ползване на комплексните и значими язовири за април

16:34 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Обемът на водите на 52 броя комплексни и значими язовира, стопанисвани от Министерството на околната среда и водите, е 4,045 млрд. м3, п, което е 61,3% от общите им обеми. Към 30 март обемът на язовирите за питейно-битово водоснабдяване е запълнен 79%, за напояване – 41,5%, а за енергетика – 66,9%.

Министерството утвърди месечния график за ползване на водите на комплексните и значими язовири за април, съобщи МОСВ.

Язовири, водите на които се използват за питейно битово водоснабдяване и са със завирен обем под 50% от общия им обем към 30 март, са: яз. "Студена", яз. "Асеновец", яз. "Ястребино" и яз. "Дяково". На техните ползватели за издадени предписания за ограничаване на водовземането за други цели с оглед обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване и предприемане на мерки за водоснабдяване от алтернативни повърхностни и подземни водоизточници.

За язовир "Студена", който в момента е пълен на почти 35%, са предприети действия за максимално ограничаване на водовземането, информираха от екоминистерството.

От МОСВ информират, че заявката на ВиК - Перник, е удовлетворена, като е разрешено използването на 0,300 млн. куб. м от язовира, с допълване на 0,780 млн. от водосбора на язовир "Белмекен" по пуснатия преди дни нов водопровод. Това е близо до реално ползваните количества вода от ВиК оператора в условията на постоянно водоподаване в Перник през 2018 и 2019 г. Това промени графика на ограничено водоподаване в миньорския град от ноември до средата на март, като от миналата седмица водата се спира само нощем.

Препоръки за алтернативни водоизточници

За язовир "Асеновец" (с процент на запълване 32,44%) разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са намалени на 0,500 млн. куб. м, заради ниския обем в язовира. Дружеството ВиК на Сливен многократно настоява за осигуряване на останалото количество за питейно-битово водоснабдяване от алтернативни водоизточници.

За язовир "Дяково" (с процент на запълване 44,86%) е ограничено водоподаването за други цели освен за питейно-битовото водоснабдяване, както е редуцирано количеството за питейно-битово водоснабдяване, е в съответствие с използваното през предходните месеци, отчитат в МОСВ. С цел обезпечаване на приоритетно водовземане за питейно-битово водоснабдяване водоползвателите за промишлено водоснабдяване са уведомени, че трябва да осигуряват необходимото им водно количество от алтернативни водоизточници.

Язовир "Тича" e с процент на запълване 52,30%, като от язовира се осигуряват водите за питейно-битово водоснабдяване на градовете Търговище, Шумен и Велики Преслав. Анализите показват, че постъпващият в язовира приток е значително по-малък от разхода, поради което заявките на ВиК - Шумен, и ВиК - Търговище, са намалени в съответствие с използваните през предходните месеци водни количества. Екологичното водно количество е редуцирано за 95% обезпеченост на притока и не са разрешени заявените води за напояване.
Планираните ремонтни дейности на съоръжения, заложени в месечния график за използване на водите на комплексните и значими язовири за април 2020 г., са както следва:

Започна рехабилитацията 

Язовир „Белмекен“ - продължава рехабилитацията до 16 април с пълно спиране на ВЕЦ „Момина клисура“.  При работа на ПАВЕЦ „Белмекен“ и ВЕЦ „Сестримо“ в този период ще се осъществява изпускане до 20 м3/сек в коритото на р. Крива през с. Сестримо до вливането в р. Марица. Изпускането на водите трябва да е съобразено с проводимостта на речното русло при спазване на изискванията на Закона за водите.

Заради ремонта за язовир „Батак“ от 1 до 16 април напълно ще бъде спряна ВЕЦ „Пещера“, респективно ВЕЦ „Алеко“. За този период няма да се подават води след ВЕЦ „Пещера“. За осигуряване на отток по река Стара ще бъдат подавани води отработени от ВЕЦ „Батак“.

Язовир „Студен кладенец“ - поради извършване на проби на ВЕЦ „Студен кладенец“ (два часа дневно в периода 21 -24 април ще бъде нарушено осигуряването на минимално допустим отток в реката след язовира.

Язовир „Ахелой“ - обемът в язовира може да достигне и да не надвишава 2,450 млн. м3, във връзка с извършване на авариен ремонт на отклонение на основния изпускател и основен ремонт на съоръжението на изхода на основния изпускател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още