IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 13 юни експерти от ЕК идват в България заради "Южен поток"

Проектът е руско-европейски и не нарушава европейското законодателство, твърди Явор Куюмджиев

09:56 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
На 13 юни експерти от ЕК идват в България заради "Южен поток"

На 13 юни експерти от Европейската комисия (ЕК) идват в България и с тях ще бъдат обсъдени въпросите около "Южен поток". Това съобщи пред БНР депутатът от "Коалиция за България" и заместник-председател на Комисията по енергетика в НС  Явор Куюмждиев.

Преди дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу информира българския премиер Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”. Барозу посочи, че някои от споразуменията за газопровода, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила.

ЕК започна и специална процедура срещу страната ни за уточняване на казуса. Тя бе предизвикана заради промените в Закона за енергетиката, с които на практика проектът "Южен поток" в българската му част се разглежда като интерконектор, а морската получава правен статут, според който не стъпва на европейска територия.

„Убедени сме, че нарушение на европейското законодателство няма“, заяви днес Явор Куюмждиев, който е един от вносителите на законодателните промени.

„На 13 юни у нас идват експерти от ЕК, с които ще се дискутират тези въпроси. Надявам се,че ще ги убедим, че нарушение на европейското законодателство няма. Надявам се, че новият състав на ЕК ще проумее, че "Южен поток" не е руско-български проект, не е услуга на никого, освен на  всички южноевропейски страни“, обясни депутатът.

Той допълни, че проектът е руско-европейски и това, че минава през България, е огромен успех на вече трето поредно правителство. „Ще защитаваме българските национални интереси до край. За нас проектът е жизнено важен. И рано или късно той ще се случи. Цялата тази драма е малко измислена. До този момент няма нито един конкретен текст с какво точно сме нарушили европейското законодателство“, каза Куюмжиев и уточни, че имало две писма, които се базират на доноси.

На въпроса как ще разсеят съмненията, че има нагласен конкурс за строител на българската част на газопровода той каза, че конкурсът е проведен по действащия Закон за обществените поръчки. Няма фирма в България, която може да работи по този проект и да не е включена, допълни депутатът.

Припомняме, че след завръщането си от Рим вчера премиерът Пламен Орешарски обясни, че ако има забележки от страна на ЕК по закона за енергетиката, те ще бъдат отразени преди второто четене на текстовете в Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още