IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василев: България трябва да се стреми към балансиран бюджет по време на криза

България е единствената държава в Европа, която има бюджетен излишък за първите шест месеца на годината, изтъкна бившият икономически министър

12:24 | 27.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В условията на настоящата криза, обхванала Европа и света, България трябва да се стреми към правилно регулиране на бюджета, заяви в ефира на bTV бившият министър на икономиката Николай Василев.

„Най-добрата политика е да си държим здраво бюджета, ако е възможно да завършим годината с балансиран бюджет и да решаваме медицинските въпроси. Всякакви други намеси, които струват милиарди, ще имат по-скоро негативен ефект“, допълни Василев.

Според него на бизнеса трябва да се помага не само от Министерството на икономиката, но и от цялото правителство. Той каза още, че спестовната линия на управление, поддържана от бившия финансов министър Владислав Горанов, е била добра, защото харченето на пари не води до икономически растеж.

По неговите думи, ако няма нова вълна от изолации и карантина, балансираният бюджет ще е най-доброто, което държавата може да направи в случая. 

„Други намеси, които биха стрували милиарди левове, ще имат по-скоро негативен ефект“, изтъкна още Василев.

По отношение на новия финансов министър той заяви, че ще бъде от голямо значение това какви мерки ще бъдат предложени за справяне с настоящата криза.

Относно парите от Европейския съюз (ЕС) за следващите седем години, икономистът посочи, че не е имало изненади.

„Нито България се е преборила за нещо, което не заслужава, нито е била излъгана по някакъв начин в ситуацията“, посочи Василев.

Добрата новина тук, според бившия икономически министър, е, че за разлика от Южна Европа и много държави, които изпитват сериозни финансови затруднения, България се намира в добро финансово състояние.

„България е единствената държава в Европа, която има бюджетен излишък за първите шест месеца на годината. Ако това беше състезание, ние щяхме да сме на първо място“, изтъкна Василев.

По отношение на очакваното ниво на безработицата в страната икономистът заяви, че ако този показател се увеличи до края на годината само с няколко десетки хиляди души, това няма да е драматично.

„Ако се разминем с малка рецесия и догодина продължим напред, това ще бъде победа“, посочи Василев.

Той коментира и концесията на летище „София“, като определи това като „сделката на десетилетието.

Според договора трябва да се вложат не по-малко от 608 млн. евро за срок от 35 години. Процедурата беше спечелена от консорциум „Соф Кънект“, летищен оператор „Мюнхен“, в който участват германски, френски и австрийски компании, припомни Василев.

„Трябва да се построи Трети терминал, българското летище трябва да бъде по-модерно, както заслужава една европейска столица. Това, което ме притеснява е, че е даден прекалено голям срок за влизане във владение – до една година“, изтъкна бившият министър.

Според него истинският процес започва, когато бъде платена първата концесионна такса, която е огромна – 550млн. лв.

„Ако концесионерът много иска да влезе във владение, това може да стане още следващата седмица“, каза икономистът и допълни, че една от възможните причини за дългия срок е липсата на пари.

Василев обясни, че при подобна концесия се подобрява не само управлението на обекта, но и материалната база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
л.апа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
"България е единствената държава в Европа, която има бюджетен излишък за първите шест месеца на годината..."Точно затова юнаците на (п)РЕЗИДЕНТА мечтаят за предсрочно разпределение на "порциите". Ако нямаше какво да се ***, нямаше да има проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Toranaga
преди 3 години
Трябва да се построи Трети терминал, българското летище трябва да бъде по-модерно, както заслужава една европейска столица. Това, което ме притеснява е, че е даден прекалено голям срок за влизане във владение до една година, изтъкна бившият министър.Кърти с глупоста си !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още