IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Марев: Капиталов стълб в НОИ би бил равнопоставена конкуренция

Приоритет за държавата трябва да е реформата в първия пенсионен стълб, смята директорът на пенсионно-осигурително дружество ПОК ДСК-Родина

13:27 | 14.01.15 г.
Н. Марев: Капиталов стълб в НОИ би бил равнопоставена конкуренция

Ако бъде създаден капиталов стълб в НОИ, това би била равнопоставена конкуренция на частните пенсионни фондове. Това мнение изрази Николай Марев, изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания ДСК- Родина в ефира на Bulgaria On Air.

Той каза, че няма притеснения от създаването на такъв стълб, но вижда проблем в изграждането на структурата, набирането на обезпеченост, екип, изготвяне на инвестиционни стратегии. По думите му всичко това изисква време.

„По принцип е възможно“, коментира той, но изрази съмнения, че може да бъде осъществено под шапката на Националния осигурителен институт.

Припомняме, че от Реформаторския блок обмислят да предложат въвеждане на държавен капиталов стълб в НОИ и намаляване на таксите за управление на активите, събирани от фондовете.

Приоритет за държавата трябва да е реформа в първия пенсионен стълб, защото там има много течове – ранно пенсиониране, инвалидни пенсии, несъбрани вноски, каза днес Марев.

Реалната доходност, която пенсионните фондове са постигнали за периода 2002 – 2014 година, след инфлация и всички такси, е положителна с 0,46%, каза още Марев. По негови думи това означава, че пенсионните фондове са успели да постигнат доходност, която е покрила всички такси и инфлация за периода, която е 66%. Така той опроверга тезата на председателя на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, че доходността на фондовете за посочения период е отрицателна, като се вземе предвид и инфлацията.

Преди четири години е бил изготвен проект за промени в КСО с участието на КФН, където поетапно да се намалят и таксата за управление на активите, и инвестиционната такса. Този проект обаче потъна, коментира той. Но уточни, че
има начини за намаление на таксите.

В следващите месеци Николай Марев се надява на дискусия по пенсионната реформа на експертно ниво с аргументи и факти.

Още видео материали можете да видите на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още