IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Янков: До 2022 г. еврото може да стане разменно средство в България

Присъединяването към еврозоната зависи от Европейската централна банка, но страната трябва да започне процеса, посочи икономистът

11:55 | 27.04.18 г.
Н. Янков: До 2022 г. еврото може да стане разменно средство в България

Ако до една година България се присъедини към ERM II, еврото може да стане платежно средство в страната до 2022 година. Това прогнозира Никола Янков, управляващ партньор на Expat Capital и бивш зам. министър на икономиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Исторически това се е случвало в рамките на две до четири години след присъединяване към механизма за валутен паритет ERM II. Ако стартираме процеса незабавно и получим одобрението на ЕЦБ през 2019 г., може би през 2022 г. България ще може да въведе еврото като реално разплащателно средство", посочи икономистът.

Той напомни, че Европейската комисия публикува през май миналата година документ, в който определи 2025 година като крайна дата за завършване на икономическия валутен съюз.

“Така че ние до 2025 година трябва да сме приели еврото, ако изобщо искаме да сме в еврозоната", подчерта Янков и заяви, че обществото като цяло очаква да чуе точната дата, на която България ще вземе решение за присъединяване към конкретния механизъм ERM II.

Икономистът коментира предпоставките и последствията от присъединяване на България в еврозоната.

"Новината, която вчера очаквах да чуя от министър председателя Бойко Борисов и от финансовия министър Горанов, е датата, на която България ще подаде реално своята апликация към Европейската централна банка за влизане в механизма ERM II", каза Никола Янков. "Жалко е, че не я чухме, както всички очаквахме. Имаше много позитивизъм в изказванията на много лица, но прекалено малко конкретика. Преди да се похвалим с успешно приемане в механизма ERM II до една година, каквато бе заявката, "първо трябва да си пуснем фиша".”

Той е категоричен, че присъединяването зависи най-вече от Европейската централна банка, но страната трябва да стартира процеса, като решението за това се взима в София от Министерски съвет.

Готов ли е финансовият сектор да приеме супервизия от страна на Европейския съюз, за да се постигне нужния напредък по пътя към еврозоната? Какъв ще бъде ефектът на прием на България в еврозоната върху заплатите и цените и дали това ще е директно свързано с членството във валутния съюз или би било свързано с икономическия цикъл? Кои са митовете и реалностите при членство в еврозоната? Цените на кои стоки ще паднат след влизането в еврозоната? Как ще се движат лихвите на кредитите?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още