IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР: Контролът на КПП-та между градовете ще продължи стриктно по Великден

Спазвайте мерките, не пробвайте реакциите на полицията, призова главният секретар Ивайло Иванов

15:28 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Контролът на временните пунктове между градовете ще продължи стриктно, няма да се намалява активността по спазването на този ред около празниците по Великден. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет, в който участваха главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и директорът на главна дирекция “Национална полиция” ХристоТерзийски.

Екипите ще подсигуряват пътната безопасност и извършването на проверките по временните КПП-та, така че да не се допуска безцелно движение между населените места, каза той и призова хората да предприемат пътуване само при нужда. 

Ще има допълнителни екипи, които ще контролират водачите с технически средства.

Досега има доста върнати хора от КПП-та, защото е преценено, че основанията за преминаване не са достатъчни, обяви Иванов. Ангажиран е сериозен човешки ресурс, но всичко е заради предотвратяването на заразата. Целта е да се ограничи безцелното пътуване, обясни той.

Във връзка с предстоящите празници, по нареждане на главния секретар на МВР, се въвежда организация за охрана на провежданите църковни мероприятия, каза Христо Терзийски.

"В СДВР за предстоящите празници има създадена организация за засилено полицейско присъствие в райони, където гражданите ще отбележат предстоящите християнски празници. Ще се съблюдава да се изпълняват мерките", каза директор на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Много е важно струпването на хора пред храмовете да става по установения ред. МВР има за цел да защити живота на българските граждани, няма за цел да преследва нарушителите и да налага санкции.

Той призова българските граждани да спазват мерките и да не пробват реакциите на контролните органи.

В страната ще се вземат всички необходими мерки, свързани с изпълняването на заповедта на министъра на здравеопазването относно извънредното положение в страната. Храмовете ще бъдат третирани като всички останали обществени места, заяви Ивайло Иванов. Той призова гражданите, ако имат нужда, да се помолят вкъщи, а не да излизат.

До вчера в страната са образувани 638 досъдебни производства, 391 преписки, 2102 акта за нарушаване на заповедта, обяви главният секретар на МВР.

"Служителите на МВР избягват да влизат в храмовете. Мястото на служители не е в храма, ако са униформени. Обсъждаме вариант влизането в храмовете да се осъществява чрез пропусквателен режим", обясни Иванов.

Над 24 000 души са поставени под карантина. Дали тя се спазва, се проверява от служители на реда, заявии Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още