IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР и прокуратурата влязоха в две фирми в Гълъбово заради италианския боклук

Търси се информация дали внесеният боклук е горен в пещите на ТЕЦ "Брикел"

13:54 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екоминистърът на проверка при открития на пристанище &quot;Варна запад&quot; боклук от Италия. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Екоминистърът на проверка при открития на пристанище "Варна запад" боклук от Италия. Снимка: БГНЕС

 

Под ръководството на Районната прокуратура във Варна тази сутрин започнаха процесуално-следствени действия в офиси на ТЕЦ "Брикел"- ЕАД край Гълъбово и на фирмата "Траш юнивърс", която бе установена като краен получател на откритите италиански отпадъци в контейнери на пристанище Варна-запад, съобщава БНР.

Операцията е във връзка с досъдебно производство за откритите 127 контейнера с отпадъци на пристанището в морската столица. 

Трима дознатели и полиция под ръководството на варненски прокурор търсят информация дали внесеният боклук е горен в пещите на топлоцентралата, свързана с бизнесмена Христо Ковачки. Извършват се претърсвания и се изземват документи.

"Брикел" не е спирала работа днес, разказаха работници като обясниха, че  не знаят за проверката. 

След изтичането на 90-дневния срок за временното съхранение на отпадъците на пристанището, при проверка се оказа, че съдържанието на контейнерите не съответства на описанието, допълва bTV. Заявените като каучукови, пластмасови и rdf отпадъци са се оказали от текстил, стъкло и дърво. Те са предназначени за получателя "Блацион" ООД в София. Отпадъците трябвало да бъдат доставени на площадката на "Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ "Брикел" ЕАД. 

За "Траш Юнивърс" се знае, че е собственост на 38-годишен мъж от София. Според данните в сайта на РИОСВ в Стара Загора фирмата има право да оперира с отпадъци. Съхранението им е на площ от 26 декара -площадка на територията на ТЕЦ "Брикел", за която фирмата плаща наем. Проверка на Старозагорската прокуратура доведе до образуването на досъдебно производство срещу фирмата заради съхранението на отпадък с неясен произход, с което би могло да се нанесе трайна щета на околната среда и да бъде увредено здравето на хората. 40 чувала с проби от боклук, съхраняван на площадката, бяха взети за да бъдат изпратени в лаборатория. Резултатите се чакат.

В края на миналото лято проверка на РИОСВ доведе до спиране на работата на ТЕЦ "Брикел" заради нерегламентирано изгаряне на слама. Централата бе пусната отново след като почисти наличните количества.

По информация на прокуратурата всеки момент се очаква 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество.

Междувременно екоминистърът Емил Димитров съобщи днес, че ще бъде създадена нова организация за боклука от чужбина. Димитров обясни, че ще разговаря с представители на всички четири мощности, които в момента се занимават с преработка на отпадъците. 

"Персонално ще знам от кого ги получават, от граница до тях как вървят. Ако има проблем с тези контейнери, самите мощности, самите собственици, ще си връщат контейнерите. Ако на пристанището дойдат контейнери, които не са така, както са обявени, този, който ги е доставил, товари си ги на кораба и си заминава, в противен случай няма да може какъвто и да е друг контейнер да докара в България", каза министърът, цитиран от Dnes.bg.

По думите му границата е овладяна по море. "Непрекъснато из страната ходим и намираме отпадъци на най-различни места", оплака се той и допълни, че разследващите ще кажат коя е "точно определената посока", към която са тръгнали.

Димитров каза още, че "Напоителни системи" ще спрат всички незаконни включвания към язовирите. Правим всичко възможно хората да имат вода, посочи той.
 
Години положението е било същото – когато е пълен язовирът, всеки си точи и се прави на разсеян, коментира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още