IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС одобри по-ниска екотакса за оценката на въздействие върху околната среда

Осигурява се възможност за намаляване на разходите на възложителите за реализиране на инвестиционните им намерения

15:14 | 01.07.20 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Така изглеждаше плаж Иракли, а в далечината плаж Вая&nbsp;</span><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">в миналото</span><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">. Снимка: МТ</span></p>

Така изглеждаше плаж Иракли, а в далечината плаж Вая в миналото. Снимка: МТ

Правителството прие постановление, с което променя Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите по Закона за опазване на околната среда. Въвежда се единна по-ниска екотакса за новата процедура, която обединява задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционно предложение, съобщи правителственият пресцентър.

Тя засяга поне една от процедурите по издаване на комплексно разрешително и/или одобряване на доклад за безопасност на предприятие с висок рисков потенциал, на които инвестиционното предложение подлежи съгласно Закона за опазване на околната среда.

От Министерския съвет уточняват, че изменението е свързано с въвеждането на новата обединена процедура със Закона за опазване на околната среда, в сила от 28 август 2019 г., за провеждането на която е предвидено да бъде събирана такса.

Обединената процедура се провежда по искане на възложителя на инвестиционното предложение, за което ще бъде събирана такса за изпълнение на административните функции на МОСВ по оценка на представената информация.

Осигурява се възможност за намаляване на разходите на възложителите за реализиране на инвестиционните им намерения, които трябва да са съобразени с опазване на околната среда и човешкото здраве. Така, по новата нормативна уредба те ще заплащат една екотакса, по-ниска, отколкото при провеждане на самостоятелните процедури.

В новото постановление се прецизират основанията при актуализиране на комплексно разрешително, предмет на административна такса, без да се въвежда нова такса в случаите, когато това съответства на изменението на Закона за опазване на околната среда от 2018 г.

Общините ще са освободени от такса при отстраняване на трупове на китоподобни от плажните ивици.

Целта на постановлението на МС е да се осигурят адекватни действия за опазване на общественото здраве и безопасност, както и по-бързо да се изяснят причините за загубата на биологично разнообразие и настъпването на смъртта при съответния екземпляр.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още