IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ започна масирани проверки в тецове и депа за отпадъци

Акции се извършват в Пловдив, Плевен, Монтана и други места в страната

14:16 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започна масирани проверки в няколко ТЕЦ-а, циментови заводи и депа за отпадъци. Целта е да се провери дали в тях се горят боклуци.

Проверяващите са набелязали заводи за акумулатори, за които има информация, че съхраняват отпадъци, внесени от чужбина с цел изгаряне.

В сряда екоминистърът Емил Димитров ще предложи у нас да бъде създадена специална дирекция, която да издава разрешителните, да следи вноса на отпадъците от чужбина и да контролира дейността на депата.

„Едната площадка няма ток и вода. Може ли такава да отговаря на изискванията за рециклиране? Според мен не може и тя ще трябва да бъде закрита. Правим проверки в страната на места, където се съхраняват боклуци от чужбина”, каза Димитров, цитиран от Нова телевизия.

Проверки се извършват в Пловдив, Плевен, Монтана и още места в страната.

„Имам клипове от сметища, които приличат на Великата китайска стена. Казал съм да не се издават нови нотификации на хора, които имат съвсем малки мощности за преработване и са се задръстили с материал за една година напред”, добави Димитров.

Прокурорски проверки разкриха 1426 незаконни сметища в страната в края на май. Тогава Върховна административна прокуратура (ВАП) препоръча на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица.

Преди дни депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за околната среда, с които затегнаха правилата за изгаряне на отпадъци.

Новите текстове, внесени от управляващото мнозинство, задължават всички инсталации за горене на отпадъци, независимо от техния капацитет, да преминават през процедурата по задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На задължителна оценка ще подлежат и т. нар. експериментални инсталации. 

Припомняме, че десет лица са привлечени като обвиняеми за незаконни действия при вноса и утилзирането на отпадъци. Седем от тях са за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която има и длъжностни лица. Останалите трима са за данъчни престъпления.

Сред обвинените е и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, който беше задържан след мащабна спецакция.

Името на Атанас Бобоков, както и на брат му Пламен Бобоков, също бяха забъркани в скандала със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, здържан и обвинен за престъпна схема за незаконен внос за отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още