IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монополът на „Лукойл“ при акцизните складове е пречка за по-евтините горива

Необходим е нов модел за пазара на горива в България, смята анализаторът Васко Начев

12:56 | 15.11.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последната седмица обществената действителност в страната е разтърсена от мащабни протести срещу високите цени на горивата, допълнени от новината, че Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка на шестте най-големи вериги бензиностанции в България. 

Според енергийния експерт Васко Начев основна причина за високите цени на горивата за крайните потребители е фактът, че руската компания „Лукойл“ контролира по-голямата част на акцизните складове, което ѝ дава възможността да контролира цените въпреки ниския акциз и ДДС за горивата.

„Официално „Лукойл“ притежава 40% от бензина в акцизните складове, но с подставени лица този процент достига до 85-90 на сто“, заяви Начев в ефира на БНТ.

„На практика всички големи играчи купуват от „Лукойл“. Внася се единствено високият клас А100, така че има нещо изкривено“, добави той.

По думите на експерта е нужно да се предприеме законодателна инициатива, с която да бъде сменен моделът, по който работи пазара на горивата в страната, тъй като дори да се намали акцизът, „най-много след шест месеца цените отново ще достигнат сегашните нива“.

„Пазарният механизъм за търсене и предлагане работи безотказно. В този смисъл това е мястото, към което правителството трябва да насочи усилията си“, подчерта Начев.

Цените на горивата в страната са винаги „малко под фокуса на общественото недоволство“, а за последните два дни цената на бензина клас А95 е спаднала с 0,20 лв, коментира експертът.

„Ако погледнем таксите, акцизът и ДДС у нас са сред най-ниските, а в същото време се доближаваме до цените на горивата в Европа и това всъщност е основният въпрос“, допълни Начев.

Според другият гост в БНТ проф. Атанас Тасев всяка намеса в пазарната логика може да окаже негативен ефект.

„На този етап възможностите на държавата са твърде ограничени“, смята той, като добавя: „Вече бяха наложени мерки за регулиране на цените на горивата. Нищо положително няма да се случи с промени по касовата бележка".

Според Тасев основните производители и дистрибутори трябва да разработят нова методика и да проведат разяснителна кампания за горивата.

„Когато пада цената на петрола, не така бързо се понижават и цените на горивата за крайните потребители, защото компаниите, които купуват петрол работят с фючърси“, разясни Тасев, добавяйки: „При фючърсите реално петролът вече е купен, стои в танкерите и не може да бъде продаден на по-ниска цена от тази, за която вече е бил договорен. И обратно – когато поскъпва петролът, рязко скача цената на дериватите, защото всеки търси максимална печалба“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Това долното, при условие, че все пак има некви симптоми на пазар и пазарна икономика. Иначе, с решения на ЦК и постановления на МС може сичко.И кой е казал, че пазарът е нещо супер справедливо и гарантира честни и ниски цени...? Ааа... май едно време Желю Желев и Константин Тренчев говореха такива неща по митингите на СДС пред "Ал. Невски". Май бая народ тогава им верваше... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
И къде бре, Начев, законът облагодетелства Лукойл и не позволява на други да създават и оперират с акцизни складове? Каква точно законодателна инициатива те гони? Напр., да задължиш Шел и ОМВ да поддържат акцизни складове, щот иначе те са сметнали, че не им требват? То е цело чудо, че изобщо са дошли на необятния български пазар, той - акцизни складове. Щот те са евтини и се правят лесно... Май на некои кратуни изобщо не им е ясно как се случват нещата... Точно законодателна инициатива ти требва, та да оправите и горивата като застраховките... :lol:Колко требва да си прос, та да не вдяваш, че ако некой може да взема 1 леф за нещо насекъде около България - на стотина километра от тебе, никой не може да го накара да ти го продава тука за 50 стинки!!! Можеш само да го накараш да не ти го продава ич... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 5 години
Обаче всички искат митнически складове.. за без пари. Естествено. За да могат да си забъркват каквито си поискат течности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 5 години
Ами, че направете си нови складове и печелете. Другият вариант е без митнически складове - внос от Румъния или Македония - е вярно веднага ще трябва да се платят акзиците и данъците.. ама нали евтино ще продавате.. значи бързо ще ги продавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
... за десети път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Protokol
преди 5 години
Умни хора бре, ...откриха топлата вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още