IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли медикамент срещу краста да помага за лечението на COVID-19

Ключът към ефикасното справяне със заразата е масовото тестване, каза Стойчо КАцаров

10:29 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert /Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert /Bloomberg

Показахме, че можем да спазваме правила и да сме единни, а това са белези на зрелите общества. Мерките са базирани на вече гигантски научни данни. Това заяви по Нова телевизия проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология във връзка с наложените ограничения заради коронавирусната пандемия и мерките у нас.

Той коментира прилагането на лекарство за краста в борбата с COVID-19, като посочи, че няма сензация.

"Има начални данни за това, че утвърдено лекарство с антипаразитно действие, познато повече от 50 години, може да лекува COVID-19. Според научната литература то има добро въздействие ин витро върху вируса. Ин витро въздействие имат и спиртът и бензинът". Така той коментира откритието на австралийски експерти, установили, че медикамент срещу краста убива короанвируса в рамките на 48 часа. 

Проф. Петров обясни, че първоначалните изследвания върху мишки са позитивни за вируса SARS. Според него лекарства с антивирусно действие при други агенти също са залегнали в кличните ръководства.

"Това лекарство, което се използва за потискане на паразитна инфекция при животни, е утвърдено в практиката. Няма медикамент без странични ефекти, но в последните месеци се започва с утвърдени лекарства, при които рисковете са по-малки от ползата при конкретните индикации", каза още проф. Петров.

На въпрос дали лекарството може да се приложи при пациенти, които вече са в много сериозно състояние, той каза, че само, ако има подписана декларация за участие в тестването на медикаменти. "Тя трябва да е подписана от пациента и от близките му", каза проф. Петров.

У нас броят на болните е по-голям от обявения. Много малко хора са тествани. Ако не тестваме никого, няма да имаме и случаи на заразени", коментира председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването доктор Стойчо Кацаров в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

Според него ключът към ефикасното справяне със заразата е масовото тестване. В Германия правят по 50 000 теста на ден и е една от страните с най-добри резултати в битката с COVID-19, стана ясно от думите му.

"Трябваше по-рано да се снабдим с тестове. Още през февруари, когато епидемията се задаваше. В Германия и Дания не само прилагат масово тестване, а и изолират и болни, и здрави хора. Трябва масово тестване, за да се хване болестта в ранен стадий", заяви Стойчо Кацаров.

В Германия и Дания има и програма за хора, които са преболедували. Тя установява дали наистина са вече здрави и излекувани и тогава те напускат изолацията си. Според д-р Кацаров краят на пандемията у нас не е близо.

"Мерките за защита закъсняха. Медиците, които са на първа линия, трябва да са тествани непрекъснато, а не след появата на симптоми. 

Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването загубата на медик е двойна загуба. А финансовата криза вече била факт и в здравеопазването. "На много места бяха пуснати колеги в неплатен отпуск, защото са забранени плановите операции и други", разясни той. 

Д-р Кацаров е на мнение, че всички трябва да сме оптимистично настроени и да се научим да живеем като се пренастроим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още