IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МнВР: Няма официално решение за ограда по границата между Сърбия и България

Западната ни съседка опроверга пред Външно министерство твърденията, че се изгражда телено съоръжение, което да ограничи нерегламентираното преминаване

16:38 | 21.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба е поискала обяснение от властите на Република Сърбия във връзка с публикациите в сръбски медии, че правителството ще строи ограда по границата с България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков е разговарял със сръбския посланик в София Желко Йович, който твърди, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение.

От своя страна посланикът на България в Република Сърбия Радко Влайков е провел разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич, който също е потвърдил, че подобно решение за България няма и страната ни ще бъде уведомена предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова. 

„В разговорите на нашите дипломати бе подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на "зелена" граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти“, уточняват от нашето външно министерство.

От ведомството на Екатерина Захариева допълват, че по време на извънредното положение в Република Сърбия е приета Наредба за мерките по време на извънредното положение, в която са изброени мерките, предприемани от властите за борба с разпространението на коронавируса. В чл. 3 'б' от въпросния документ е предвидено, че за предотвратяване разпространението на заразата, както и на масовото незаконно преминаване на държавната граница, се допуска временното изземване правото на ползване на поземлени имоти, собственост на физически и юридически лица, по протежение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България. Решението за временно изземване правото на ползване се взема от Министерството на финансите по предложение на Републиканската дирекция за собствеността на Република Сърбия.

„Наредбата е прекратила своето действие на 6 май 2020 г., с отменянето със закон на Народната скупщина на Сърбия на извънредното положение в страната. От наличните данни в Републиканската дирекция за собствеността на Сърбия се вижда, че подобна мярка не е била прилагана спрямо поземлени имоти по границата с България, а единствено по границата с Република Северна Македония“, подчертават от Министерство на външните работи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Не разбирам от радост или от недоволство питаме? Бих предположил че е от радост защото това само би било от полза и за нас и за тях, и то безплатно за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още