IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министри на разпит в спецпрокуратурата за паспорта на Божков*

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев също е разпитван

15:51 | 09.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази сутрин на разпит в Спецпрокуратурата беше външният министър Екатерина Захариева във връзка служебните паспорти на избягалите в ОАЕ Васил Божков и Георги Попов. Министърът на спорта Красен Кралев все още не е разпитан, както беше първоначалната информация. Очаква се той да бъде разпитан в близките дни, уточнява БГНЕС.

Малко преди 14.00 часа днес в спецпрокуратурата дойде и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. По неофициална информация той е привикан във връзка с данните, че намиращият се в Обединените арабски емирства Васил Божков е имал служебен международен паспорт.

Георгиев обясни, че двамата са имали издадени паспорти от 2011 г., които са преиздадени през 2016 г. Той подчерта, че са спазили нормативната уредба каквато е към момента. „Веднага когато установихме за тези конкретните паспорти и за новосъздалите се обстоятелства около тези две лица, ние веднага започнахме действия по това те да бъдат анулирани”, посочи Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че анулирането се случва при отказ от такъв паспорт, при изтичане на срока на неговата давност или при отпадане на обстоятелствата, благодарение на които той е бил издаден. „Очевидно е, че тези лица не могат да изпълняват ролята на членове на УС на тази спортна организация, която е послужила за тяхното издаване и поради тази причина паспортите са анулирани. Това, че има повдигнато обвинение или пък стават обвиняеми не анулира автоматично такъв документ”, посочи Георгиев.

Миналата седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Служебните паспорти, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г. МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

Божков и Попов избягаха в края на януари в ОАЕ. Властите в София поискаха тяхната екстрадиция.

Междувременно МВнР съобщи, че по заповед на Екатерина Захариева комисия на Инспектората на министерството ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните десет години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

Investor.bg припомня, че бизнесменът Васил Божков беше задържан в края на януари в Обединените арабски емирства, след като беше обявен за издирване от България.

На 31 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е бил задържан в ОАЕ и допълни, че кога ще бъде екстрадиран в България зависи от местното законодателство. Срещу бизнесмена са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

* Обновена към 16.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още