IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на културата запечатва редакцията на в. "Труд"

Собствениците на вестника дължат на държавата над 100 хил. лв., твърдят от министерството

13:18 | 06.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Представители на Министерството на културата са започнали да запечатват помещенията на редакцията на вестник "Труд" тази сутрин заради натрупани дългове. Главният редактор на вестника Петьо Блъсков и служителите му обявиха гражданско неподчинение, съобщава БНР.

Запечатването на помещенията продължава и след обяд. От Министерството на културата предупредиха, че от редакцията имат 7-дневен срок да изнесат своите вещи, иначе те ще бъдат изнесени принудително. До конфликтната ситуация се стигна, след като според държавата фирмата, наемател на редакцията, има неплатени задължения. Според Министерството на културата става въпрос за 10 забавени наема и за над 100 хил. лева за консумативи, които не са били платени. Според ведомството сградата трябва да бъде дадена на Института за недвижимо културно наследство.

Редакцията се намира в сградата, където е Музеят за социалистическото изкуство.

Казусът с вестника е от лятото, когато служебният министър на културата Велислав Минеков изпрати предизвестие за прекратяването на договора за наем на офиси в сграда на ведомството, които са отдадени под наем на вестник "Труд".

Днес главният редактор на изданието заяви, че това са политически репресии над вестника, в който работят 60 служители. Те според Блъсков няма да напуснат доброволно. 

"Каквото искат да правят, не ме интересува! Не мърдам оттук! Това е! Това е гражданско неподчинение! Утре "Труд" ще излезе на първа страница с това съобщение. Няма да мръднем! Да дойде полицията и да ни изнесе. Да видят всичките тия, дето се борят за свободата на словото, как администрацията на България, начело с.., заедно с полицията, тероризира един вестник“, каза той, цитиран от БНР.

Според решение на Министерството на културата вестникът трябва да напусне сградата, в която се помещава.
Случаят с вестника днес бе и сред темите на срещата на представители на ГЕРБ-СДС с президента Румен Радев.

По време на консултациите при президента Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС обяви, че днес е имало полиция в редакцията на в. "Труд", а журналистите са били възпрепятствани да отидат до работното си място. Тя призова президента да назначи проверка по случая.

Той пък обяви, че не се бърка в работата на изпълнителната власт. "Тази тема вече беше коментирана, даже имаше призиви към мен от трибуната да взема отношение към тази медия. Много пъти съм казал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Доколкото знам и доколкото обществеността е информирана, става въпрос за неплащани дълго време данъци", отговори Румен Радев.

Снимки от акцията може да видите в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още