IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Околийски: В Плана за възстановяване няма нищо за справяне с пандемията

Сега разработените ваксини предпазват и от новите щамове, така че са ефективни, каза представителят на СЗО за България

10:24 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В Плана за възстановяване и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията, а е въпрос на време появата на нов патоген и сериозен вирус. Тази позиция изрази по БНТ доц. Михаил Околийски, представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България, припомняйки, че трябва да се инвестира дългосрочно в общественото здраве.

„В този План за развитие и устойчивост имахме шанс да инвестираме средства за една бъдеща подготвеност за следващия патоген, за следващия сериозен вирус, защото е въпрос на време той да се появи“, каза той. И допълни, че заложените почти 700 млн. лв. няма да се използват за това.

„В частта на този план за здравеопазване няма нищо за справяне с пандемията, има някакви други дейности, които не са свързани с общественото здраве. Разбрахме, че част от тях ще бъдат ревизирани от служебното правителство, но е нужно наистина да се обърне внимание на общественото здраве“, каза Околийски. 

Според него е нужно много повече и много по-бързи стъпки към овладяване на заразата.

На въпрос защо се случва така, че повече от 75% от наличните ваксини по света да са в ръцете на десетина страни, Околийски заяви, че това е заради алчността на богатите страни, които имат достъп до финансови средстава и не се вслушват в призивите на СЗО, а купуват ваксини за тях самите. По думите му е нужна повече солидарност, защото това, че някои държави нямат никакъв или имат само ограничен достъп до ваксини, касае всички ни.

Процентът на ваксинирани в световен мащаб все още е около 10 на сто, нужно е много повече, за да вървим с по-бързи стъпки към овладяване на пандемията, смята експертът.

Той посочи, че с изключение на Индия целият свят се намира в плато по отношение на пандемията и леко намаляване на случаите на коронавирус.

Сега разработените ваксини предпазват и от новите щамове, така че са ефективни. При тестваните групи година по-рано все още има много добро ниво на защита, обясни доц. Околийски.

Според него е необходимо овластяване на СЗО.

„Мандатът ни към този момент не предполага възможността за действия без разрешение на съответното правителство. Трябва да има много по-ефективен механизъм експертите на СЗО да могат да дават съвети. Трябва да се намери най-добрият механизъм за партниране, за да може отговорът при подобни пандемии да е много по-бърз и ефективен“, каза Околийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още