IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага отпадане на някои такси, свързани с продажбата на цигари

Регистърът на цените на тютюневите изделия да остане само в електронната форма, предвиждат промени в наредба

13:42 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да отпаднат таксите, които се заплащат при подаване на искане за регистриране на продажна цена на тютюнево изделие предлагат от Министерство на финансите (МФ) с промени в Наредбата за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия.

Проектът е качен за обществено обсъждане на страницата на ведомството.

Въпросната такса е пренебрежимо малка – 5 лв., съгласно записаното в Тарифа № 12 за таксите, които се събират в системата на Министерството на финансите по Закона за държавните такси, което прави премахването ѝ напълно логично. С проекта на наредбата се предлага да отпадне и таксата за издаване на удостоверение за регистрирана продажна цена на тютюнево изделие, която в момента е 15 лв. Целта е да бъде намалена административната тежест за икономическите оператори (20 броя по данни на МФ).

Според финансовото министерство към момента се събират такси за предоставянето на административната услуга, като за периода от месец май 2016 г. до месец октомври 2017 г. общата сума от събраните такси за уведомления и удостоверения за регистриране на цени на тютюневи изделия е в размер на 14 940 лв. 

С промените се предвижда усъвършенстване на процедурата по издаване на удостоверенията за регистрирани продажни цени на тютюневи изделия, като се предлага прецизиране на образците на документи, които се подават. Подобрени са и действащите процедури с цел облекчаване ползвателите на Регистъра на цените на тютюневите изделия, като е предвидено едновременно категоризиране на тютюневите изделия освен по марки и чрез отличаване по разновидности на продуктите. Предлага се да отпадне изискването за водене на хартиен носител на регистъра на цените на тютюневите изделия, като остане само електронната форма, която е публична и се публикува на интернет страницата на Агенция „Митници“.

Проектът на нормативен акт предвижда да отпадне изискването, когато тютюневите изделия се въвеждат от друга държава членка или от внос, притежателите на правото върху търговската марка на тютюневото изделие изрично да уведомяват директора на Агенция „Митници“ за упълномощеното лице, което има право да подава уведомления за регистриране на продажна цена на конкретно тютюнево изделие. Предложението е с оглед намаляване на административната тежест, тъй като към уведомлението за регистриране на продажната цена се прилага пълномощно с нотариална заверка на подписа от притежателя на правото върху търговската марка

Ако наредбата бъде одобрена, броят на изискуемите документи ще бъде редуциран. Отпада и сега действащото изискване да предоставят удостоверителни документи за платени държавни такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още