IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква ограничена икономическа активност заради забавянето на еврозоната

Промените във външната конюнктура се отразяват най-силно върху българската икономика със закъснение между едно и две тримесечия, сочи показател на ведомството

19:38 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ очаква ограничена икономическа активност заради забавянето на еврозоната

През второто тримесечие на 2014 г. се запазва наблюдаваната от втората половина на миналата година тенденция на подобрение в Индикатора на икономическата активност (ИИА)*. Неговата стойност се повишава спрямо предходните три месеца до ниво, близко до 0, като остава на слабо отрицателна територия, пише Министерството на финансите (МФ) в своята оценка за икономическата активност в страната през периода април-юни.

От ведомството очакват ограничаване на икономическата активност у нас през следващите тримесечия заради тенденцията на понижение на бизнес цикъла при основните търговски партньори на страната, започнала през второто тримесечие на годината. Цикличното подобрение на българската икономика до този период до голяма степен се дължеше на подобрението в еврозоната в началото на годината, посочват още от МФ.

По-високата икономическа активност в европейските страни е с положителен принос върху експортно-ориентираните дейности в промишлеността по отношение на повишени обеми на производството и подобрени очаквания за осигуреността с поръчки и заетостта.

Повишеното външно търсене компенсира до голяма степен намалението на международните цени и влиянието на последните върху съставния индикатор остава ограничено, пишат в своя преглед от министерството.

Цикличното развитие на българската икономика е в голяма степен синхронизирано с бизнес цикъла в еврозоната, отбелязват още от МФ. Оценките на цикличните колебания в икономическата активност на еврозоната и България показват, че промените във външната конюнктура се отразяват най-силно върху българската икономика със закъснение между едно и две тримесечия. Освен това отклоненията на бизнес цикъла у нас от дългосрочната средна са по-големи в сравнение с цикъла в еврозоната, което е свързано с високата зависимост на българския бизнес цикъл от външната среда.

Като се има предвид високата степен на зависимост на българския бизнес цикъл от този на еврозоната, от МФ очакват цикличното влошаване при европейските търговски партньори да ограничи икономическата активност и у нас през следващите тримесечия поне до края на годината.

Оценката на МФ идва на фона на занижените очаквания на Европейската комисия относно растежа през тази и следващата година. Освен това и самото финансово министерство понижи прогнозата си за икономическия ръст през тази година до 1,5% от първоначалните 1,8%. Международният валутен фонд пък очаква прираст на БВП от 1,4% през тази година и от 2% през 2015 г.

Бизнес климат

Възходящото развитие на ИИА през второто тримесечие кореспондира и с подобрените очаквания на предприемачите за бизнес климата в страната от началото на годината. Но от юни насам бизнес климатът се влошава, като октомври беше петият песимистичен месец.

С най-съществено подобрение на оценките за бизнес климата през периода април-юни се характеризираше търговията на дребно. През второто тримесечие на 2014 г. индексът на оборота в сектора продължи да се повишава реално с 1,9% на годишна база, но отчете забавяне в темпа си на изменение спрямо първите три месеца на годината, посочват още от ведомството.

Приходите от данък добавена стойност (ДДС) имат водещо положително влияние върху изменението на съставния показател. През второто тримесечие приходите от налозите растат с 5,3% на годишна база в, което се обуславя от нарастването на постъпленията при сделки в страната и вътреобщностни придобивания (ВОП).

През разглеждания период индексът на индустриалното производство се ускорява до 4,5%, което кореспондира с оценките на предприемачите в сектора за по-високо натоварване на мощностите и повишените им очаквания от предходното тримесечие за осигуреност на поръчките и динамиката на заетостта, посочват още от МФ.

Оценената циклична позиция на показателите, свързани с паричния сектор, отчита повишение, но остана по-ниска спрямо останалите променливи, включени в ИИА и тяхното влияние върху динамиката на съставния индикатор е по-слабо.

Като цяло подобрението на ИИА е обусловено в основна степен от повишението на цикличния компонент на показателя. Дългосрочният компонент обаче остава отрицателен и определящ за отрицателната позиция на общия ИИА. Ниските нива на дългосрочния компонент свидетелстват за понижен потенциал за растеж на икономиката и ограничават икономическата активност в страната.

* Индикаторът на икономическата активност (ИИА) има за цел да представи в обобщен вид текущото състояние на българската икономика, както и да оцени динамиката на дългосрочния и цикличния й компоненти. Той е конструиран чрез динамичен факторен модел и е съставен от 15 макроикономически променливи, измерващи промените както във вътрешната, така и във външната икономическа среда.

Променливите, съставляващи ИИА, са взети в текущия период или с лаг от един период, както следва (лагът е представен в скоби): БВП (0), индекс на промишлено производство (0), индекс на строителна продукция (0), индекс на оборота в търговията на дребно (0), общ бизнес климат (-1), осигуреност на промишленото производство с поръчки (-1), очаквания за заетостта в промишлеността (-1), очаквания за цените в промишлеността (-1), средна натовареност на производствените мощности (0), паричен агрегат М1 (0), лихвен процент по дългосрочни кредити в лева (-1), приходи от ДДС (0), индекс на цената на петрола (-1), индекс на международните цени на неенергийните суровини (-1) и БВП на ЕС-27 (-1).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още