IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджъри: Една трета от служителите у нас имат интерес към ваксинация

Над половината фирми не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина

11:56 | 22.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Над една трета (34%) от служителите у нас имат интерес към ваксиниране срещу COVID-19. Това показва експресно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред мениджърите на повече от 120 фирми и браншови организации. Половината от служителите посочват, че това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса, а 22% нямат интерес.

Немалка част от респондентите посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.

Бизнесът посочва, че според неговите наблюдения 33% от служителите биха се ваксинирали.

Очакваните ефекти от ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщането към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени.

В БТПП отчитат, че за работодателите ваксинацията ще създаде частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията.

Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазването на здравето и живота на човешкия капитал.

Над половината фирми не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52% от анкетираните в проучването, спрямо 28%, които го намират за наложително.

Основните аргументи за негативния отговор относно задължително ваксиниране е, че дори и ваксиниран човек може да бъде преносител. Надделява и мнението, че след като ефектът от ваксинацията е временен, ще се наложи ваксиниране през определено време, за да можем да пътуваме.

Анкетираните допускат, че това ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число най-голям ще бъде ефектът в туристическия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още