IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медицинските сестри отново излязоха на национален протест

За втори път този месец те настояват за увеличение на основната си заплата

16:32 | 21.03.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Само 20 дни след първия протест медицинските сестри излязоха днес отново да изразят недоволството си от липсата на резултати по основни искания. За втори път този месец те настояват за увеличение на основната заплата до размера на две минимални за страната и еднакви възнаграждения за всички независимо от вида на лечебното заведение, в което работят.

Въпреки обещанията на здравния министър, че увеличение на заплатите ще има от 1 април и днес медицински сестри от цялата страна сложиха сини лентички в знак на протест срещу условията, при които са принудени да работят, съобщава БНТ.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещна с техни представители и показа актуални данни за размера на заплатите им в държавните и общински болници. Числата показват, че у нас липсват единни правила за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти. Затова от ресорното ведомство предлагат да разработят нова методика до месец. Сестрите обаче не останаха доволни и се заканиха да протестират ежедневно.

"На практика срокът, който бяхме поставили на министъра, не доведе до никакво решение на нашите проблеми. Единственото нещо, за което се разбрахме (с Министерство на здравеоопразването - б.р.), да се срещнем с екип на министерството, да направим едни методики за разпределение на работните заплати и да видим какво ще стане, но нищо конкретно", коментира една от протестиращите сестри.

"Борим се за закон на съсловните организации, който ще защитава правата на хората, които работят в тези структури", добавиха протестиращите.

Според тях законът за съсловните организации трябва и може да се промени.  А това е необходимо да се случи в парламента, ако "искат да останат здравни специалисти, акушерки, медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори в България".

„Ще стоя до медицинските специалисти, докато бъдат изпълнени справедливите им искания. За тях се сещаме, когато имаме нужда от помощ, когато ние сме в беда. Сега те имат нужда от помощ и подкрепа. За това съм тук, да ги подкрепя.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на националния протест на медицинските специалисти пред Министерството на здравеопазването в София. По думите й проблемите на съсловието са трупани с години, но е дошло времето за тяхното разрешаване, защото положението на професионалистите по здравни грижи е станало нетърпимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още