IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Минчева: Мерките в подкрепа на бизнеса не трябва да бъдат прекратявани

Единствената промяна в Кодекса на труда е, че доброволната организация на работа се превърна в задължителна, където това е възможно, посочи зам.-председателят на БСК

18:08 | 17.05.21 г.
Мария Минчева: Мерките в подкрепа на бизнеса не трябва да бъдат прекратявани

Тя потвърди, че съществуват казуси, свързани с това, че служителите работят повече, когато са вкъщи, отколкото, когато са на работното си място. Това е показало проучване, направено от БСК.

„50% от анкетираните отговарят отрицателно на този казус, но 28% от хората казват, че със сигурност обемът на работа се е увеличил. Този проблем идва от това, че масово това не се случи на доброволна основа. За мен този проблем не би стоял с толкова голяма тежест, ако работникът е инициирал този тип работа. Това обаче нямаше възможност да се случи. Всъщност, човек не е с нагласата да работи вкъщи, а по-скоро да си почива и да върши домашните си задължения“, посочи тя.

Мария Минчева напомни, че работата от разстояние в нашето законодателство е регламентирана от 2011 г.

„С обявяването на пандемията тази доброволна форма на организация на работа стана задължителна. От една страна, това даде възможност да се запазят работните места и хората да получават доходите си, а работодателите да продължат да осъществяват дейността си“, обясни тя.

Според нея промяната обаче е причинила стрес както за служителите, така и за работодателите.

„Напоследък все повече се задават въпросите „Имаме ли право на обедна почивка?“; „Какво е работното ми време?“, “Работим ли повече?“, разкри зам.-председателят на БСК. – Това ни накара да видим какво е практическото приложение една година след обявяване на пандемията и това недоброволно преминаване към тази организация на работа.“

По думите на Мария Минчева анкетата показва бъдеща тенденция да се увеличава делът на този тип организация на работа. Преди Covid пандемията 28% от фирмите са използвали дистанционната форма на работа, но сега 50% планират да се възползват от тази възможност.

Тя поясни, че част от фирмите са приели смесен начин – част от екипа да работи от вкъщи, а останалите в офиса. Съществува и друг вариант. В определени дни от седмицата хората да работят дистанционно, а в останалите дни да са от офисите си.

„Данните показват, че след обявяването на извънредното положение 56% от фирмите са преминали именно към този тип смесена работа. Това позволява много по-голяма гъвкавост, да се привлекат повече млади служители, които търсят по-голяма независимост. За много фирми това е начин да се привлекат млади таланти и да станат по-атрактивни като работодатели“, посочи зам.-председателят на БСК.

Като ползи за работодателя тя отбеляза намаляване на режийни разходи.

„Много хора искат да работят на личния си компютър например, но зависи от типа дейност. Тези, които нямат личен компютър, не биха могли да бъдат принудени да си закупят – работодателят трябва да им осигури. Ако обаче сте в някаква IT дейност, ще ви трябват определени параметри и тогава работодателят има интерес да осигури защита на информацията“, коментира тънкости на работата вкъщи Мария Минчева.

Тя съобщи, че единствената промяна в Кодекса на труда е тази, че доброволната организация на работа се превърна в задължителна там, където това е възможно.

Минчева коментира и какви са очакванията на бизнеса към служебното правителство. Тя засегна и темата колко е важен и Националният план за възстановяване и устойчивост.

Как се променят трудовите отношения в новата реалност? По-продуктивни ли са хората, когато се работи в екип? Какви проблеми срещат хората в комуникацията при работата вкъщи?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още