IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолов: Ударът върху сектор „Сигурност“ ще има сериозни последици

Ударът, който ще бъде нанесен на МВР, не може да бъде оправен 20 години напред, коментира президентът на КТ "Подкрепа"

10:50 | 04.11.15 г.
<p>
	Служители на МВР блокираха кръстовището пред СУ &bdquo;Св. Климент Охридски&rdquo; и Орлов мост снощи. <em>Снимка: БТА</em></p>

Служители на МВР блокираха кръстовището пред СУ „Св. Климент Охридски” и Орлов мост снощи. Снимка: БТА

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов предупреди, че ако не се вземат адекватни мерки по проблема със служителите от сектор „Сигурност“, може да има сериозни последици за полицията и армията. „Ударът, който ще бъде нанесен на МВР, не може да бъде оправен 20 години напред. И на армията, в това число“, каза той пред БНР.

Сигурността е сектор, за който трябва да има пари, тъй като ситуацията може да излезе извън контрол, категоричен е той. И допълни, че синдикатът няма да оглави протестите на служителите на реда. „Твърде възможно е да участват наши хора, които са засегнати от това, което се говори, т.нар. "лица, работещи по трудово правоотношение". Има ги в МВР, в армията. Подчертавам, няма как ние да играем водеща роля в този процес“, каза Манолов.

Според него протестът не е свързан само със социалните права на служителите на реда, а се превръща в проблем на цялата система на сигурността. „Това третиране на всички системи единствено и само като някакъв набор от пари, някъде може да се изтърпи, някъде може да убие по-бавно една или друга система, но системата за национална сигурност ще загине съвсем бързо, защото хората ще я напуснат. Те вече я напускат“, коментира той.

Полицейският протест е абсолютно основателен, смята Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, член на комисията по вътрешна сигурност и член на комисията по вътрешна отбрана в НС. По думите му това, което се прави, е „абсолютна недомислица“.

„Досега се говори само за полицаите. Но освен полицаите, под ножа отиват и военните, ДАНС, разузнаването, Пожарната", заяви той пред Нова телевизия.

Той изчисли, че ако предложенията минат в сегашния им вид, полицаите ще взимат между 30 и 40 на сто по-малки заплати. Причината според него се корени в искането да бъде премахнат класа "прослужено време" от 2%. "При 10 години служба, това са 20%. При 15 години служба, това са 30% от заплатата", изчисли Каракачанов.

Той разказа, че в проекта, който е бил достъпен на сайта на МС за около 30 минути, е записано, че служителите ще получават 10 заплати върху 50% от възнаграждението. Това означава, че всъщност при пенсиониране служителите на реда ще вземат по пет заплати. "До вчера имаше 1200 души, подали рапорт за напускане", добави той и апелира към премиера да преосмислят тези неща.

Според Каракачанов всичко това се прави с цел да се напълни бюджетът. „Но не може с икономии и нови данъци да се пълни бюджетът. Трябва да се работи с чувство за отговорност към нацията", посочи той.

Стабилността на държавата минава през сигурността, заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред Нова телевизия по повод протеста на служителите на МВР. Тя изрази оптимизма си, че решение на въпроса със заплащането на труда на полицаите все пак има. Според нея обаче това е само малка част от проблема.

"Министър Владислав Горанов изразява интересите на бюджета, за който той отговаря. Бюджетът не е негов, а на цялата страна и той се опитва чрез него да прави политики. Диалог има и той чува аргументите", обясни Кунева.

"Идеята, че някой орязва разходите, заради удоволствието да го прави, е абсолютно погрешна. Ние правим политики през бюджета и това, което трябва да се докаже е, че когато се вземат пари от едно място, не означава, че служителите от тази сфера изпадат в колапс. Напротив, тази система се реформира и парите отиват за важни неща", допълни още Кунева.

Междувременно докато полицаите протестират, блокират ключови артерии в София и магистрали в страната, се оказа, че вътрешният министър Румяна Бъчварова е на посещение в Лондон, допълва Dnes.bg. Именно липсата й в България ядоса депутата от "Атака" Десислав Чуколов, който настоя председателят на парламента Цецка Цачева да инициира изслушване в парламента на МВР шефката, но тя му отказа с мотива, че не е внесъл навреме искането си.

"Секторът се тресе, а вътрешният министър е в Лондон, това е само индикатор, но тя е длъжна да дойде и да ни обясни какво се случва и какво смята да направи", каза той.

Това обаче няма да се случи днес, въпреки че в първата сряда на месеца в парламента се провежда блиц контрол, на който депутатите задават въпроси на премиера и тримата вицепремиери, но Цачева обясни, че днес Бъчварова е възпрепятствана и няма да участва в блиц контрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още