IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолов: Работодателските организации се опитаха да „качат на шейната“ Валери Симеонов

Работодателите започнаха да развързват кесиите, защото го закъсаха с работната сила, каза президентът на КТ „Подкрепа“

11:53 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Класът „прослужено време“ отпадна преди 10 години, днес такава тема няма и за да се говори за това, има някаква съвсем различна причина. Това каза по bTV президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Вчера след среща при премиера предложението за отпадане на добавката за професионален опит и стаж, беше оттеглено.

Манолов уточни, че „клас прослужено време” е отпаднал и в момента се ползва добавка за професионален опит и стаж и то само при един работодател по негово решение. “Ако работодателските организации не знаят, че преди 10 години е отпаднал класът „прослужено време“, това за тях е много зле“, каза Манолов.

По думите му не това е била целта на това, което се говори, а някаква съвсем различна.

Според мен работодателските организации се опитаха да „качат на шейната“ г-н Валери Симеонов (който предложи да отпадне добавката за прослужено време, бел. ред.), каза Манолов. 

Неговата хипотеза за скандала с „клас прослужено време” е за политическо заиграване или злепоставяне на Симеонов, посочи гостът.

Клас „прослужено време“ има за депутатите в парламента, за членовете на Министерския съвет, за президента и за работещите в съдебната система. Но това, което се говореше, се отнасяше за съвсем други хора – работници в индустрии и т.н., уточни Манолов. Този тип допълнително плащане не се отнася практически за никого другиго. Ако толкова настояват, да си го премахнат в Народното събрание. Сигурни сме, че няма да се случи, каза още той.

На въпрос дали е възможно рязко повишаване на заплатите Манолов отговори скептично.

“Рязко – едва ли, дотолкова, доколкото заплатите в една държава са функция от това какво се случва нея и най-вече – какво се произвежда. В нашата държава има прекалено много резерви заради начина, по който произведеното се разпределя. Но бързи реформи практически не са възможни”, заяви синдикалистът.

Според него работодателите са започнали „да развързват кесиите, защото го закъсаха с работната сила. Усетиха се, че няма кой да им работи за тези пари. Следователно аргументът „няма пари“ не е верен“.

„Една част от този водевил, който се случва, е и заради това, че тези работодатели искат да им се позволи безконтролно да търсят евтини работници от чужбина, без да се интересуват какво ще стане с нашия пазар на труда и държавата по-нататък“, посочи Манолов, визирайки правителственото решение за облекчен „внос“ на работници от трети страни.

По думите му държавата може да въздейства за повишаване на доходите – големият инструмент е минималната работна заплата, но има и поредица законодателни решения, решения на ниво изпълнителна власт и т. н., които да подпомогнат този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още