IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолов: Несигурността кара бизнеса да протестира срещу новата цена на тока

Енергийната система у нас трудно ще бъде балансирана, защото потреблението на бита е по-голямо от това на производството

11:23 | 13.08.15 г.
Манолов: Несигурността кара бизнеса да протестира срещу новата цена на тока

Бизнесът и синдикатите протестират срещу новата цена на тока, защото това решение на регулатора прави икономическата среда несигурна, смята президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Пред bTV той поясни, че енергийната среда е под угроза и при това положение бизнесът в страната не може да направи прогноза за развитието си в следващите години.

Синдикалистът прогнозира, че част от компаниите у нас ще пострадат „от това, което ще се случи“ и очаква да има съкращаване на работни места заради повишаването на цената на електроенергията.

Припомняме, че с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на тока за бита намалява с 0,11%, но в същото време се уеднаквява таксата „Задължения към обществото“, която се плаща и на свободния, и на регулирания от КЕВР енергиен пазар. Така цената на електроенергията се повишава на свободния пазар, срещу което протестират представителите на бизнеса и синдикатите у нас.

От думите на Манолов стана ясно, че мерките за оздравяване на енергетиката, които бяха приети в края на  пленарната сесия, нямат нищо общо с договорените между представителите на синдикатите, бизнеса и правителството.

Президентът на КТ „Подкрепа“ обясни, че Фондът „Енергийна сигурност“ не е създаден по начина, по който е бил договорен. В него например няма да участват т.нар. „американски“ централи – КонтурГлобал Марица Изток 3 и AES Гълъбово, защото в договорите им е предвидено всяка нова такса или данък да бъде поета от Националната електрическа компания (НЕК).

Манолов коментира още, че е трудно да се предложат мерки, с които да бъде намалена тежестта от сключените договори с двете централи, защото условията по тях не са публични.

Той допълни, че е имало предложение таксата от 5% от приходите от продажба на произведената електроенергия, които трябва да влязат като вноска във Фонда, да бъде призната за разход на компаниите. „Не стана това“, каза Манолов. Припомняме, че при това положение КЕВР трябва да калкулира този разход в цената на електроенергията на регулирания пазар.

Синдикалистът посочи и че енергийната система в страната е трудно да бъде балансирана, защото потреблението на бита е по-голямо от това на промишлеността. Потреблението на домакинствата обаче е с неравномерно потребление. Димитър Манолов посочи още, че има формално основание за атакуване на „наредбата, по която всичко ще се случва“ пред съда. Дали това ще се случи обаче той все още се консултира със своите съветници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още