IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мангъров: Сега ще се проявят всички недъзи на здравната ни система

Системата за диагностициране с референтните тестове е много тромава, твърди директорът на детското отделение в Инфекциозна болница

11:10 | 08.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Сега ще се проявят всички недъзи на здравната ни система. Това коментира в ефира на БНТ Атанас Мангъров, директор на детското отделение в Инфекциозна болница.

Той прогнозира, че най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус в България.

„Това са случаи на пациенти, които са болни от седмици и вече се оправят“, добави експертът. Според него всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови. Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия. Мангъров наблегна на това, че коронавирусът не е особено опасна инфекция. „В 80% от случаите симптомите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да влизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къде да се настанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува“, обясни експертът. Ако всички, които са доказани, че имат коронавирус се хоспитализират, системата ще изпуши точно за една седмица, категоричен е той. 

„Това е нещо, което човек с него може да ходи на работа, но може да заразява не по-малко, отколкото някой, който бере душа в болница. Всичките тези карантинирани на хора, за които е доказано или са съмнителни - хубаво, но в голямата част на тези хора им няма нищо. Това, върху което трябва да се съсредоточим, е какво ще правим с хората, които някой ден ще тръгнат да умират, които ще се нуждаят от дихателна реанимация и интензивни грижи.

Ако болниците са задръстени с хора, които са там просто, за да бъдат карантинирани, къде ще ги настаняват истинските болни. Защото всяка болница много обича да приема здрави болни“, каза лекарят и препоръча съмнителните пациенти да спазват карантина в домовете си.

Системата за диагностициране с референтните тестове е много тромава, подчерта Мангъров. Той обясни още, че клиничните симптоми на коронавируса са неразличими от тези на грипа. „Колкото успяваме да се справим с грипа, толкова ще успеем да се справим и с него“, каза той и уточни, че в крайна сметка вирусът не е толкова опасен, колкото ебола или ТОРС.

„Със сигурност ще има хора, които ще загинат. Това ще бъдат най-вече възрастните хора. Именно те са тези, които трябва да бъдат пазени, защото са най-уязвими", заяви Атанас Мангъров“ и в ефира на bTV. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 7
melon
преди 4 години
Мангъров е типичен недъг на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Другарю Vatnikov,КЪМ МЕН ЛИ СА ОТПРАВЕНИ ТЕЗИ СЛОВА: "Няма угаждане на троловете, особено на тия, с комплекс за малоценност, дето пишат с главни букви."Крайно време е да оправиш словореда си и не тракаш след всяка втора дума ЗАПЕТАЙКА. Използвай вместо думичката "ДЕТО", по подходящата думичка "КОИТО".НИЩО ПРОТИВ ТОВА, ЧЕ СИ ОТ ПРОВИНЦИЯТА И СИ ВКАРАЛ В РЕЧНИКА СЛОВОРЕД ОПРЕДЕЛЯЩ ТЕ КАТО СЪЩЕСТВО , РОДИЛО СЕ И ИЗРАСНАЛО В НЯКОЯ ОТ ЦЕНТРАЛНИТЕ ЧАСТИ НА ЛЮБИМАТА НИ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО МЕРКИТЕ КОИТО СЕ ВЗЕМАТ , ТО ТЕ НЕ СА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ПРЕХВЪРЛЯНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО. Любимата ни държава ще се възползва от "помощта" отпусната от шефа на МВФ Кристалина Георгиева. Заедно с още 60 други подобни на нас придатъци на едни ОТИВАЩИ си империи ще изконсумираме тези 50 млрд. долара ЗАЕМ отпуснат ни за КОНСУЛТАНТСКИ ДЕЙНОСТИ ИДВАЩИ ОТ ДЪРЖАВИ ЧИИТО БОРСИ И ФИНАНСИ СЕ СРИВАТ ОТ ДЕСЕТИНА ДНИ. Платихме едни милиарди авансово за самолети които ще бъдат произведени след 5-6 години. Защо сега да не платим онези 600 - 700 мил. лв, ДЪРЖАВЕН заем за "БОРБА" с корона вируса. Горанов ни ги записа и тях на сметката. Нали няма да ги плаща той , а нищо неподозиращият за жестоката битка с ВИРУСА български ДАНЪКОПЛАТЕЦ. ПЛАТИХМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА АКЦИОНЕРИТЕ НА КТБ ЗА МИЛИАРДИ . ТЕЗИ НЯКОЛКО СТОТИН МИЛИОНА НЕОБХОДИМИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВАТА ИЗОБЩО НЯМА ДА НИ СЕ ОПРАТ!!ЩЕ ГИ ПЛАТИМ И ОЩЕ КАК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 20
shinawatra
преди 4 години
Ако се зачетеш внимателно, ще забележиш че всичко му е криво на тоя - и тестовете от сзо бавни, и вируса не се различавал по нищо от всеки друг и прочие. А какво да кажем за хилядите заразени с нормалният грип, всеки да тръгне да се изследва за корона ли, след тази статия? Или да ходи при GP?? Медицинско лице, всяващо паника, а медиите му предоставят трубуна в това му лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Няма угаждане на троловете, особено на тия, с комплекс за малоценност, дето пишат с главни букви.Ако взимат мерки - защо взимали, ако пък не - защо не взимали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 6
mariata
преди 4 години
Да се съди някой, че говори истината е нелепо. Това, което твърди, не е класифицирана информация а обективно мнение. Твърде вероятно е вече да има носители на коронавируса и в София, и в Пловдив и във Варна, но просто не са попаднали на случайния принцип за тестване. Времето за карантиниране изтече още след първия случай извън Ктай. Сега единствената ваксина и лекар е господ и той решава кой от нас ще го отнесе. Когато на човек му е писано да живее, дори и медицината е безсилна да го лиши от живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 7
крас
преди 4 години
МАНГЪРОВ Е КАЗАЛ ЕДНА ГРОЗНА ИСТИНА ЗА ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА УНИЩОЖАВАНА С ГОДИНИ ОТ БЕЗРОДНИ СЪЩЕСТВА КАТО УПРАВЛЯВАЩОТО ДЪРЖАВАТА НЕДОРАЗУМЕНИЕ: Колкото успяваме да се справим с грипа, толкова ще успеем да се справим и с него,КАКЪВ Е СМИСЪЛА ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ ШУМОТЕВИЦА И "БОРБА" С НЕЩО КОЕТО НЕ Е КАТО СНЕЖИНКИТЕ КОЙТО БЯХА УЛАВЯНИ ВЪВ ВЪЗДУХА ОЩЕ ДОКАТО ПАДАТ. ЩЕ СЕ ПРЪСНАТ ЕДНИ ПАРИ ЗА БЕЗСМИСЛЕНИ МЕРОПРИЯТИЯ , КОИТО НИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ СИТУАЦИЯТА НИТО ЩЕ СПРАТ НЕЩО КОЕТО НЕ СЕ СПИРА С МАСКИ , С ИЗСЛЕДВАНИЯ , НИТО ПЪК С ВАКСИНИ. Грипа ще овършее този когото СЪДБАТА е посочила , а преболедувалите ще имат възможността да повторят заболяването с втория щам на КОРОНА ВИРУСА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 32
shinawatra
преди 4 години
Тоя трябва да бъде съден заради паниката, която всява с изказванията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още