IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки фирми ще могат да получат безвъзмездно от 3 до 10 хил. лева

На този етап няма проблем за осигурителни плащания, парите в бюджета са гарантирани, заяви социалният министър

10:48 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ще бъдат отпускани от 3 до 10 хил. лева на микро и малките предприятия. Това каза социалният министър Деница Сачева по Нова телевизия. Очаква се новата програма да бъде одобрена на днешния Министерски съвет.

Министърът поясни, че това са грантови схеми за директна подкрепа и не трябва да се връщат. „Ще се подава декларация. Цялата схема е построена на базата на доверие към хората, които кандидатстват. Разбира се, че ще има и проверки на декларираните данни", добави социалният министър.

Парите ще се определят в зависимост от оборотите, необходимо е кандидатът да е юридическо лице. Хора без осигуровки няма да могат да кандидатстват, обясни Сачева.

Припомняме, че мярката бе анонсирана миналата седмица. Предвижда се 173 млн. лева да бъдат отпуснати като помощ за малкия бизнес у нас, за микро предприятия със спад на оборота от 20%. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а средствата са безвъзмедни.

Кандидатстването ще става по електронен път със системата ИСУН при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип. Между 3000 и 10 000 лева ще могат да получат най-малките фирми. Над 20 хиляди фирми ще могат да се възползват според прогнозите. Мярката трябва да започне в началото на май.

Относно мярката 60/40 Деница Сачева коментира, че 42,6% от всички одобрени досега са от сферата на туризма и хотелиерството. 

„Към този момент 7130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. Възможно е да имат спестени средства или да са взели кредити. Част от хотелите и ресторантите се занимават с ремонтни дейности и се подготвят активно за сезона", добави министърът. Сачева заяви, че за туризма ще бъдат обсъждани още и различни мерки.

„Мярката е предложена за времето на извънредното положение. Дали тя ще търпи развитие, предстои да се види, след като се направят съответните анализи", допълни министърът на труда.

Що се отнася до хората без работа, Сачева каза, че общо регистрираните безработни са 291 хиляди. Без възможност за обезщетения са около 12 хиляди към този момент. Това са хора без трудови договори, на различен процент, в ресторанти и пр. 

Възможно е схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение. Трябва да направим и така, че в държавния бюджет да постъпват средства, каза още социалният министър. Тя даде пример с фризьорството и заяви, че салоните могат да работят при съответните мерки за хигиена, пускайки по един клиент.

Парите в социалната система ще стигнат, заями Сачева. Тя смята, че не трябва да се правят апокалиптични сценарии. Разчетите са направени до края на тази година, при необходимост ще бъде направена допълнителна актуализация, но на този етап няма проблем за осигурителни плащания, плащания за безработица, пенсиите, парите за хората с увреждания, семейните помощи – те са гарантирани, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още