IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки фирми от туризма могат да кандидатстват за безвъзмездни средства от май

Министърът на туризма няма намерение да подава оставка

11:24 | 24.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

От началото на май, когато стартира схемата за безвъзмездна финансова помощ на малкия бизнес на стойност 173 млн. лева, ресторантьори, хотелиери, туроператори и всички фирми от сектора, ще могат да кандидатстват. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която коментира по Нова телевизия възможностите за финансово подпомагане на туристическия сектор, който е най-засегнатия от коронакризата и в момента не функционира.

Новата икономическа мярка беше анонсирана снощи от премиера Борисов. Средствата ще бъдат отпуснати като помощ за малкия бизнес у нас. Ще имат право да кандидатстват малки предприятия със спад на оборота от 20%. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а средствата по нея - безвъзмедни. Кандидатстването ще става по електронен път със системата ИСУН при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип. Между 3 000 и 10 000 лева ще могат да получат най-малките фирми. А очакванията са над 20 хиляди фирми да могат да се възползват.

Ангелкова подчерта, че много от оперативните програми са насочени именно към такива отрасли като туризма. Предстои да се изготви грантова схема и за средните предприятия.

Министърът на туризма припомни, че всичките мерки, които са предприети до момента от правителството, касаят пряко и туристическия сектор. Тя изброи възможностите за безлихвени заеми - всеки туроператор има възможност да се възползват от това. Тези мерки касаят всички предприятия в страната. 

Над 800 млн. по оперативни програми са насочени за борба със заразата, както и към всички сектори, които са засегнати от кризата, включително туризма. И в момента подготвяме конкретни предложения и мерки на ниво Европейска комисия, каза Ангелкова и уточни, че се очаква съгласие по идеята 20% от средствата на ЕК да са насочени към туризма. Повече информация по предложението ще има в началото на следващата седмица, уточни министърът.

Работи се по мярка, която да стартира веднага след падане на извънредното положение и да подпомогне работниците, добави още Ангелкова и отрече да има намерение да подава оставка.

"Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите. Разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите, той буквално не функционира в момента“. Така Ангелкова отговори на критиките на част от бранша срещу нея като министър. Припомняме, че туристическият бранш поиска нейната оставка заради липсата на стратегия за работа в извънредното положение и на диалог с отрасъла. 

"Напрежението го има и то е разбираемо на фона на кризата, която никой не очакваше. Няма как да отговаряме на изискванията само на едни хора, които искат на всяка цената мерките да работят. Много е важно да се намери баланс", каза Ангелкова.

Тя препоръча потребителите да се възползват от туристически ваучер за период от 24 месеца, а не от 12 месеца.

Подготовката за летния сезон се очаква да започне след 15 юни, така че да сме готови за късен сезон това лято, каза още министърът на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още