IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова: Слаб надзор позволи кризата с „Олимпик“

Евтината застраховка води до недостиг на резерви, които гарантират платежоспособността на компанията, твърди обаче експерт

10:52 | 20.08.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Слабите действия на надзора у нас са позволили на нестабилната кипърска „Олимпик” да стане един от основните застрахователи в България, а заради недостатъци в законодателството стотиците хиляди нейни клиенти с „Гражданска отговорност” се налага да плащат повторно след фалита на компанията и тук трябва да дойде намесата на депутатите. Това коментира омбудсманът Мая Манолова в ефира на bTV.

По думите ѝ именно на българските граждани са 16-те милиона лева, внесени от „Олимпик” в Обезпечителния фонд, който би следвало да гарантира вноските при несъстоятелност на застрахователя. В същото време обаче според Кодекса на застраховането у нас не се предвижда изплащане на обезщетения при фалит на чужда компания, която няма лиценз у нас и оперира в условията на т.нар право на установяване.

„В тази си част българското законодателство е несправедливо”, каза Манолова. Според нея в тази ситуация е нормално парите да бъдат върнати от българския фонд, а той след това да си ги търси от кипърския. В противен случай структурата в островната държава може да откаже да плаща на клиентите на „Олимпик” с мотива, че те не са внасяли вноските си там. 

Омбудсманът обаче пропуска нещо много съществено. "И преди, и сега не е имало възможност за влияние, това е клон на кипърско дружество и се надзирава от кипърския надзор. Проблемът е в ниските застрахователни премии, подлъгали толкова българи. Правило е, че евтината застраховка води до недостиг на резерви, които гарантират платежоспособността на компанията", заяви журналистът Петър Илиев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR

По думите на икономиста Иво Мирчев, който също бе гост в студиото, зад "Олимпик" стои "БулИнс", които са свързани със "СИК". "Във функциите на българската КФН е да види, че има проблем и да подаде сигнал до Кипърския надзор", убеден е Мирчев, който обаче пропусна да отбележи, че българският надзор е предприел нужните действия още в началото на май.

„Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от Комисията за финансов надзор, че видите ли те нищо не можели да направят, защото застрахователят бил клон на кипърска компания, това не е вярно”. Това заяви в ефира на NOVA Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Междувременно стана ясно, че в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и Комисията за финансов надзор ще се решава каква помощ да се окаже на клиентите на обявеният във фалит застраховател "Олимпик". От Комисията за финансов надзор обявиха, че "Олимпик" е правила вноски и във фонда, който се намесва в случай на фалити, но това важи за регистрирани само в България дружества и тъй като в много държави от ЕС няма такива обезпечителни фондове, МС вероятно ще предложи създаването им на европейско равнище.

Вижте още във видеото, а повече по темата четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
martin.georg
преди 5 години
Напълно съм съгласен, най-лошото е, че глупостите й продължават, само че медиите я пласират по друг начин...https://***.dw.com/bg/%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0/a-44597478
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
boriskolev
преди 5 години
Манолова каква беше преди да стане омбудсман? Аз нещо умишлено съм забравил правителството Орешарски и всичко свързано с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
mariasimeonova
преди 5 години
Не й вярвам, както на всички други комунисти. Сутрин като каже "Добро утро" по телевизора, първо гледам дали е съмнало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още