IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Mитренцев: Облекчаване на извънредните мерки ще повиши търсенето на петрол

За последите 4 седмици запасите са нараснали с 63 млн. барела, като вече почти няма място за съхранение, твърди анализаторът

20:45 | 29.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Облекчаване на извънредните мерки в редица икономики ще доведе до ръст и в търсенето на петрол. Традиционната разлика в цената между WTI и за сорта Брент от 10% в момента е около 60% нагоре за Брент, което свидетелства за огромния проблем при щатския петрол. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Митренцев, форекс анализатор. 

По думите му почти няма места за съхранение и за мнозина това е началото на края на щатския петрол. За последите 4 седмици запасите са нараснали с 63 млн. барела, каза още той. 

Анализаторът отбеляза, че днес по-скоро виждаме оптимизъм на пазарите, което по думите му е главно на база на облекчаване на мерките в редица икономики, което води до това завръщане на апетита за риск. "Азиатските акции се търгуват на най-високите си нива за последните два месеца. Индексът MSCI е на най-високите си нива от 12 март, а от 23 март март бележи 14% ръст", посочи Митренцев.

"Идентична на този етап е ситуацията и в Европа. Stoxx 600 се повишава с 0,1%, но от 23 март бележи 16% възстановяване. В Европа има оптимизъм с наближаване на предстоящата среща на Европейската централна банка утре", каза още той.

"САЩ  снощи затвориха на червена територия след разпродажби в технологичния сектор. Но днес фючърсите се търгуват средно с около 1% нагоре. Очаква се свиване с 4% на БВП на САЩ на годишна база", подчера Митренцев.

По повод поведението на Федералния резерв на САЩ анализаторът обясни, че вероятно няма да има понижение на лихвите, а ще се проведе дискусия за нанесените досега щети, като не е изключено да се заговори за евентуални пътища за възстановяване на икономиката. "От страна на ЕЦБ също не се очаква намаление на основния лихвен процент, но ще видим допълнителна програма за изкупуване на дълг", уточни той.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още