IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Андонов: Газът за крайните потребители ще поевтинее с 10%

Около една трета от строителните работи по Южен поток ще се осъществяват от български фирми, съобщи шефът на БЕХ

12:29 | 17.11.12 г. 5
М. Андонов: Газът за крайните потребители ще поевтинее с 10%

Може да се очаква около 10% намаление на цената на природния газ за крайните потребители и 6-7% понижение на цената на парното.

Това съобщи Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Андонов посочи, че няма как договорената отстъпка от доставната цена на руския газ да отиде само при потребителите, а ще се разпредели между тях и “Булгаргаз”. С част от отстъпката ще бъде компенсиран държавният доставчик за натрупания недовзет приход от продажбата на синьо гориво под пазарни цени, обясни той.

Припомняме, че след подписването на новия газов договор изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов коментира, че цената за крайния потребител на суровината вероятно ще падне с 5-6 на сто. Андонов обаче посочи, че той все пак защитава интересите на компанията, която управлява, но крайното решение ще бъде взето от енергийния регулатор.

Шефът на енергийния холдинг също така изрази надежда цената на руския газ за България да падне под границата от 400 долара в близко бъдеще, ако цените на алтернативните горива на пазарите продължат да се понижават, както и ако доларът не поскъпва на валутните пазари.

Андонов определи като сериозно постижение договорката за отпадането на посредниците при доставката на руски газ. Той посочи, че освен това България ще плаща по-малък дял от доставките на принципа “взимай или плащай”.

Михаил Андонов каза още, че срокът за получаване на разрешение за строеж на Южен поток е 31 юли 2013 г. Цената на тръбата е малко над 3,3 млрд. евро, като в нея е калкулирано всичко – от предпроектното проучване до авторския надзор, обясни той.

Очаква се за 15 години да се възстановят капиталовите разходи за реализирането на проекта, а за 25 години – оперативните разходи, свързани с експлоатацията и поддръжката. Ако обаче капиталовите разходи не бъдат възстановени за 15 години, Русия сама ще изплаща кредитите за строителството на газопровода, подчерта Андонов.

Предстои да се проведат срещи по общини, за да се дискутират терените, които трябва да бъдат отчуждени за строителството на тръбата, цените, на които терените ще се заплащат, както и да се проведат обществените дискусии.

По думите на Андонов планирано е 30% от строителните работи по Южен поток да се осъществява от български фирми.

Той допълни, че е разглеждана възможността за строителство и на газови централи върху терени на Националната електрическа компания (НЕК), но България ще се включи в такива проекти при условие, че не се ангажира с дългосрочни доставки на газ и изкупуване на произведеното електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
GKaloferov
преди 11 години
Може би става въпрос за това , че с транзитните такси ,които би трябвало да получава България , ще се изплащат 15 години капиталовите разходи , а 25 години оперативните,т.е. ,както пише в статията, за експлоатация и поддръжка.Поправете ме, ако греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Това с капиталовите разходи го разбрах какво иска да каже, ама тези оперативни, които ще се изплащат 25 години не зацепвам какво значи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още