IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Борисов: Няма доказателство за отлив на инвестиции

Не е коректно да се сравняват предварителни с окончателни данни за преките частни инвестиции, заяви икономическият министър

14:40 | 27.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не е коректно сравняването на предварителните данни с окончателните по отношение на преките чуждестранни инвестиции, коментира икономическият министър Лъчезар Борисов по време на парламентарния контрол.

В отговор на депутата от БСП Румен Гечев той потвърди, че през периода януари - септември 2020 година има спад на инвестициите до 729,5 млн. евро, или с почти 30%, но само за септември има няколко пъти ръст на инвестициите до 268,9 млн. евро. Данните са на Българската народна банка (БНБ).

Борисов посочи, че за периода януари - септември 2019 година предварителните данни са показали, че инвестициите в страната са с 47% по-малко спрямо предходната година.

Депутатът от БСП посочи данни за износ на капитал и посочи, че това означава, че чуждите компании се изтеглят от страната. Според неговите данни реинвестираната в страната печалба в първите девет месеца на годината е в размер на 440 млн. евро, а за същия период на 2019 година реинвестираната печалба е била в размер на 536 млн. евро.

Според Лъчезар Борисов обаче не може да се говори за изтегляне на инвеститори и срив на направените инвестиции.

Той посочи, че за годините на управление на това правителство страната е привлякла 6 млрд. евро инвестиции и това е показателят за добрата позиция на страната ни в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още