IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова и Томислав Дончев ще бъдат разпитани от прокуратурата

Сотир Цацаров призна, че Мирослав Боршош ще бъде обвинен за нецелево изразходване на пари за ремонта на НДК

16:51 | 17.07.17 г.
<p>
	Сотир Цацаров. <em>Снимка: БТА</em></p>

Сотир Цацаров. Снимка: БТА

Министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани по разследването за нецелесъобразното разходване на пари за ремонта на НДК. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, цитиран от БТА.

Той потвърди, че в четвъртък бившият директор на НДК Мирослав Боршош също ще бъде привикан  в столичния следствен отдел, като целта е да му бъде повдигнато обвинение. Той ще бъде обвинен за нецелево разходване на отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз (ЕС), за което тече разследване по сигнал на ДАНС.

Утре Цацаров ще бъде изслушан и от създадената в парламента ресорна комисия, която се занимава с изясняването на случая.

Обвинител номер едно уточни, че пред депутатите ще изнесе само онази информация, която наблюдаващият прокурор по делото сметне, че може да бъде оповестена.

Относно твърденията на Веселин Марешки, че се правят опити да му бъде отнет бизнесът с горива, Цацаров призова заместник-председателя на парламента да говори с имена и даде дума, че ако такива бъдат посочени, тези хора ще бъдат разследвани.

„Иначе всичко се прави за целта на пропагандата“, коментира Цацаров думите на Марешки.

Главният прокурор разговаря днес и с вътрешния министър и с министъра на здравеопазването, както и с шефовете на най-големите болници в София, за мерките, които трябва да бъдат предприети след редицата нападения над лекари.

Само от началото на тази година вече са регистрирани 52 такива случая, отчете здравният министър. 

Статистиката на прокуратурата обаче сочи, че през 2014 г. са образувани пет дела, а са осъдени четирима души. През 2015 г. са образувани четири разследвания и само един е осъден. През миналата година за нападения над медицински лица има започнати само две дела. Сред идеите, които са обсъждани на срещата, е възможността всички мобилни екипи да бъдат снабдени с паник бутон, чрез който да има директна връзка с охранителна фирма или полицията. Освен това ще бъдат определени и прокурори, чиито ресор ще бъдат болниците. Така те ще реагират максимално бързо при подаден сигнал, коментира още главният прокурор. 

Тежката наказателна политика не е единственото средство за превенция, важна е охраната на болниците, каза още главният прокурор.

От своя страна, вътрешният министър Валентин Радев заяви, че министерството не може да е изцяло отговорно за сигурността в лечебните заведения и затова започва обследване на всички спешни отделения в болниците. Очаква се конкретни мерки да бъдат взети най-късно до Нова година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още