IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари ще ваксинират и хора извън пациентските им листи

Заповедта е на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров

14:24 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

Общопрактикуващите лекари ще участват в осъществяването на имунизационната кампания срещу COVID-19, като ваксинират и желаещи лица извън обхвата на пациентските им листи. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 28 май.

Заповедта вече е съобщена на регионалните здравни инспекции, които трябва да уведомят лечебните заведения на територията на съответната област. 

На три обществени места в столицата през почивните дни ще има зелени коридори за ваксиниране срещу COVID-19 на открито. Лекарски екипи от общинските болници ще осъществяват ваксинирането. Инициативата е на кмета Йорданка Фандъкова и столичната РЗИ.

Към 15 май 2021 г. в България са приложени 1 112 950 дози ваксина, като с пълна схема са обхванати 6,3% от населението на страната, а с една доза - 11,7%. Увеличаването на броя ваксинирани ще спомогне за намаляване на всеобщата възприемчивост и прекъсване на епидемичното разпространение на заболяването. Това е позицията на правителството, записана в Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 юни 2021 г. до 31 юли 2021 г.

Маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора, при увеличаване на процента на ваксинираните хора, каза преди ден проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, която става част от екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още