IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализацията ще помогне за решаването на проблема с енергийната ефективност

Проблемите с енергийната бедност се решават предимно с инвестиции в енергийна ефективност, коментират експерти

22:36 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Проблемите с енергийната бедност не се решават чрез подкрепа за социално слабите домакинства от гледна точка на субсидиране на закупуването на енергийни източници, а чрез инвестиции предимно в енергийна ефективност. Това коментира Драгомир Цанев, заместник-директор на ЕнЕфект, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Едно от най-големите предимства на енергийната ефективност е, че работи за запазването на парите в местните икономики и създаване на нови работни места, както и за подобряване на здравословните условия на живот. Тя е и един от пътищата за стимулиране на икономическото развитие.

Според него е по-коректно да се говори за икономическа, а не за енергийна бедност. Той обяви, че според голяма част от специалистите енергийната бедност е не невъзможност да си платим навреме сметките, а невъзможност да имаме достъп до енергийни услуги. 

"Става дума за обща бедност, защото първо енергийната се включва в този контекст, а и като цяло цените в сектора не са високи, като изключим пазара на течни горива", каза Виктор Аврамов, преподавател в НБУ. По думите му първото, което трябва да направи държавата, е да зададе ясна дефиниция на понятието, за да може на базата на него да се изработят ефективни инструменти.

И двамата експерти бяха категорични, че либерализацията на пазара ще помогне за разрешаването на проблема с енергийната ефективност и няма да повиши цените.

"Това е един типичен бизнес случай, при който има реална възвръщаемост, един свободен пазар ще увеличи търсенето на устойчиви реализируеми проекти за енергийна ефективност и ще помогне тя да стане стандартна практика в нашите икономически отношения", посочи Цанев.

Още подобни новини вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още