IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз: Промените в здравеопазването трябва да влязат в сила до юни

Клиничните пътеки в педиатрията ще повишат качеството на лечението на деца, прогнозира д-р Иван Маджаров

10:06 | 15.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лекарският съюз: Промените в здравеопазването трябва да влязат в сила до юни

Промените в здравеопазването трябва да влязат в сила до юни. Това заяви в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според него, ако това не се случи, то обещаните от премиера Бойко Борисов 3 млн. лева за апаратура и заплати на медиците няма да се усетят.

Председателят на лекарското обединение също така разкри, че въвеждането на клинични пътеки в педиатрията ще спомогнат за повишаването на качеството на лечението на деца, както и за по-доброто заплащане на лекарите.

"Тези 3 млн. лева, които ще бъдат дадени, ще са за инвестиции в апаратура. Те са от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. Той беше гласуван още през миналата година. Това не са нови пари, а са част от резерва, който е точно за такива случаи. Трябва да постигнем по-добри параметри за педиатри и пулмолози. Стремим се да не говорим само за Педиатричната болница, в крайна сметка трябва да мислим за цялата специалност "Педиатрия". Проблемите не са свързани само с цени, но това беше правилният подход. По-високите цени ще подкрепят абсолютно всички педиатри у нас", каза д-р Маджаров.

По думите му, лекарското обединение смята, че работата на извънболничната помощ също трябва да се подобри. Причината е, че заради недостиг на пари и направления хората влизат в болница за изследвания, които не са толкова наложителни.

"Българският лекарски съюз трябва да покаже на лекарите, че те имат място в България да работят. Дори и в богатите държави парите за здравеопазване не стигат. Там където има недостиг трябва да се повишат лимитите. Няма достатъчно пари за извънболничната помощ – изследвания, скенери. Затова се натоварват болниците. Това трябва да се изчисти, като възможността да влезеш в болница само за изследвания да бъде сведена до минимум", обясни д-р Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още