IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите от спешна помощ работят незащитени, според медик

Д-р Десислава Кателиева настоява за ежеседмични тестове на лекари от системата заради риска от разпространение на коронавируса

09:57 | 05.05.20 г.
Лекарите от спешна помощ работят незащитени, според медик

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че втори месец човекът на телефона решава дали екипът да тръгне със защитно облекло, или не, а пациентите не знаят или крият, че са заразени с коронавирус.

"В цял свят колегите непрекъснато ходят със защитно облекло, защото не знаят кой пациент ще бъде положителен за коронавирус. На този етап се тестват само колеги, за които е доказано, че са били с незащитено облекло по време на работа с такива пациенти. Има пациенти, за които след дни се разбира, че са били позитивни, а контактът с тях така и не достига до РЗИ. Така и не биваме изследвани, ходим си със страховете", посочи д-р Кателиева.

Тя коментира, че взетите мерки за защита на медиците от „Спешна помощ“ не са достатъчни.

„Достатъчно често ли ни тестват? Ясно ли е кой е на първа линия и кой не? Насреща получаваме упреци, че не сме знаели как да се обличаме. А кой да ни обучи? Сами се обучавахме по видеа по телевизиите и интернет!", заяви Кателиева.

Тя алармира, че много често пациенти с коронавирус се оказват в отделения, където не им е мястото, и има опасност от разпространение на заразата.

"Продължаваме да настояваме: тествайте ни ежеседмично, може да се превърнем в заразоносители", поиска д-р Кателиева.

Оказва се и че не всички медици на първа линия ще получат обещаните от правителството допълнителни 1000 лева на месец, което породи напрежение сред лекарите.

"Критериите, по които се раздават тези пари, са обидни. Много по-добре беше да дадат на всички по малко, отколкото да обещаят на всички по много, а да получат единици. Идва ни в повече тази обида да говорят пред обществото, че ни раздават по 1000 лв. всеки месец, а единици от нас да ги виждат", заяви още д-р Кателиева.

Осем са заразените медици и персонал в областната болница в Сливен, която временно спира да приема пациенти с Ковид-19. В отделението в момента са настанени 16 заразени коронавирус.

По данни на Националния оперативен щаб заразените сред медицинския персонал през изминалото денонощие са общо 182-ма души. Пет са новите случаи на заразени медици - един в "Пирогов", трима в Пазарджик, един в Сливен. Всички тези случаи са подадени към регионалните РЗИ-та. Двама от заразените лекари починаха.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още