IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП: Внимавайте с онлайн поръчките и резервациите за празниците

Електронните магазини и куриерските фирми да си осигурят необходимия капацитет, за да доставят пратките в срок, настоява Димитър Маргаритов

11:06 | 19.12.18 г. 1
КЗП: Внимавайте с онлайн поръчките и резервациите за празниците

Онлайн пазаруването става все по-предпочитано у нас, но то е съпроводено с немалко рискове. Оказва се, че поръчките се бавят поради претоварване на куриерите в страната.

"Наблюдават се зачестяващи проблеми със забавянето на доставките на онлайн стоки. Това се дължи на невъзможността на всички играчи на този пазар да отговорят на темповете на поръчките", обясни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че от КЗП следят интензивно пазара за неспазване на сроковете и ще налагат санкции.

Маргаритов се обърна към търговците и куриерските фирми с призив да осигурят необходимия капацитет и увери, че ще бъдат глобявани при неспазване на сроковете.

"Трябва да се пазарува от надеждни електронни магазини. Добре е потребителите да проверят съответния електронен магазин с кой куриер работи. Обезпечение може да бъде получено, в случай че са претърпени вреди, които трябва да бъдат доказани", съветва потребителите Маргаритов.

В предаването "България сутрин" той акцентира и върху нелоялните практики за анонсирани проценти намаления.

По думите му някои търговци не продават стоката на старата цена поне един месец, както е по закон. Това се случва приоритетно в онлайн пространството.

Председателят на КЗП предупреди и за капани в цените при резервациите за предстоящите празници.

Важното е да се проучва внимателно и да се прави съпоставка, отбеляза Маргаритов и посъветва да не гледаме процента, а цената, и то сравнена с други подобни обекти.

Вижте видео материала с целия разговор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още