IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП откри 350 неравноправни клаузи в договори на фирми за бързи кредити

В момента се прави анализ на общите условия на банките

16:40 | 23.11.15 г.
КЗП откри 350 неравноправни клаузи в договори на фирми за бързи кредити

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е анализирала договорите и общите условия към тях на над 40 небанкови финансови институции за отпускане на кредити на физически лица. При проверката са установени около 350 неравноправни клаузи, като са дадени предписания за отстраняването им. Това съобщи на пресконференция Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Повечето от дружествата са се съобразили и са ги отстранили, без да е било необходимо да се завежда иск в съда, което е спестило време и средства, съобщи КЗП. Установените неравноправни клаузи са свързани основно с ограничаването на някои права на потребителите, както и с условията, при които даден кредит може да стане предсрочно изискуем.

В момента тече анализ на общите условия към договори за потребителски и ипотечни кредити на банките, предстои такъв и на застрахователните дружества.

На въпрос за развитието по казуса с кредитите в швейцарки франкове Маргаритов отговори, че Комисията работи  много активно в последните няколко месеца по този проблем, след като се произнесла, че в договорите за заеми в швейцарски франкове има неравноправни клаузи. Той обясни, че засега КЗП се опитва да намери решение на възникналия казус не непременно по съдебен ред. 

„Разбира се, ние няма да се лутаме в преговори безкрай и ако не постигнем решение, което защитава интересите на потребителите, следващата стъпка ще бъде завеждане на колективни искове”, обясни Маргаритов.

Анализирани са и 37 договора и общите условия към тях за организирани туристически пътувания. 144 клаузи са обявени от КЗП за неравноправни. 21 търговци са се съобразили с препоръките и са премахнали въпросните клаузи, а за 10 срокът тече.

Срещу 2 дружества са заведени колективни искове, а за още 4 това предстои. Неравноправните клаузи са свързани основно с опит за ограничаване отговорността на туроператора, когато възникват проблеми по вина на негови контрагенти, например превозвачи, но по закон туроператорът носи цялата отговорност за пакетното пътуване.

Като цяло от КЗП отчитат, че най-честите нелоялни практики на търговците през 2015 година са заблуди за цените, съществените характеристики на продуктите и условията, при които се сключват сделките. От началото на годината са забранени и санкционирани над 150 подобни практики.

Експертите предупреждават, че при така характерните и за последния месец на годината намаления потребителите могат да бъдат подведени за процента на отстъпката.

От началото на годината КЗП е забранила около 111 опасни стоки, съдържали рискове предимно за децата. От началото на септември пък инспекторите са извършили над 700 проверки в търговски обекти в страната, в които се предлагат стоки за учениците, облекла и обувки.

Съставени са около 130 акта за нарушено право на информация, прилагане на различен тип нелоялни практики и продажба на цигари на лица под 18 години. В началото на кампанията при всеки 3 от 10 случая инспекторите са констатирали продажба на цигари на ученици, като към момента това нарушение се регистрира по-рядко.

Комисията е взела проби от 19 най-масово потребявани търговски марки цигари, които в момента се изследват в лаборатория, за да се установи съдържанието на вредни вещества. При доказано разминаване санкциите са в размер от 50 000 до 100 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още