IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши сделката за ОББ

Нито един от участниците в концентрацията не надхвърля пазарен дял от 15% в анализираните пазарни сегменти, според антимонополната комисия

09:12 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши „Кей Би Си Банк НВ“ да придобие „Обединена българска банка“ АД (ОББ) и „Интерлийз“ ЕАД от National Bank of Greece, показва справка в регистъра на антимонополния регулатор.

Белгийската „Кей Би Си“, която е собственик на „СИБанк“ в България, обяви в края на декември 2016 г., че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България. В началото на тази година белгийската банкова група подаде и уведомление към КЗК за сделката.

Според КЗК нито един от участниците в концентрацията не надхвърля пазарен дял от 15% в анализираните пазарни сегменти, което няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение от новата банкова група и да възпрепятства конкуренцията.

Подобен е и изводът за присъствието на двете групи на застрахователния пазар.

Обект на сделката

Освен „СИБанк“, „Кей Би Си“ притежава още „ДЗИ-Животозастраховане“ ЕАД, „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД, „ДЗИ-Здравно осигуряване“ АД – в ликвидация, „Управление на активи за продажба – 2“ ЕООД, „Ийст Голф Пропъртис“ ЕАД, „ОББ Факторинг” ЕООД, „ОББ Асет Мениджмънт” АД, „ОББ-Застрахователен брокер” АД, „Интерлийз Ауто” ЕАД, „Хотел Перун-Банско“ ЕООД ЕАД, ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество“ АД (ОББ-МетЛайф), „Дружество за касови услуги“ АД („ДКУ“).

Конкуренцията не очаква проблеми на пазара след сделката

В становищата на БНБ и Асоциацията на банките в България, поискани от КЗК, се посочва, че сделката няма да даде съществено предимство пред другите банкови и небанкови пазарни участници, тъй като и ОББ, и „СИБанк“ са с „умерено присъствие“ на пазара.

Отделни банкови дружества изказват подобни становища, макар и да подчертават, че сделката ще формира третата по значимост институция в банковия сектор, с което биха могли да се постигнат икономии от мащаба и съответно по-добри условия за клиентите.

Подобни мнения изказват и застрахователните дружества, изпратили становища до антимонополната комисия.

На банковия пазар се върви към консолидация

КЗК посочва в пазарния анализ, че има съществени бариери пред навлизането на банковия пазар в България. На пазара оперират 27 банки, от които 9 са местни, 11 са дъщерни банки на банкови групи от Европейския съюз (ЕС), 2 са европейски банки, 4 са клон на банки на банкови групи от ЕС и 1 е клон на неевропейска банка.

Видно от изложените данни може да се каже, че броят на участниците на банковия пазар е сравнително висок. Това се потвърждава и от факта, че в последните няколко години не е налице навлизане на нови участници на пазара, а по-скоро се наблюдава тенденция на консолидация на някои от банките, посочва КЗК в доклада си.

Анализът на застрахователния пазар показва, че лицензираните застрахователи по животозастраховане са петнадесет на брой, а застрахователите от държави членки на ЕС, извършващи дейност по животозастраховане в България при условията на правото на установяване, са три.

Обемът на пазара на животозастраховането също оказва влияние върху навлизането на нови участници. Ниският пазарен дял на животозастрахователни продукти в сравнение с общото застраховане се обуславя както от недостатъчният ръст в доходите на населението, така и от слабо развитата застрахователна и инвестиционна култура на населението в страната, пише в анализа на КЗК.

Въпреки това на пазара на животозастраховане се наблюдава положителна тенденция към повишение на търсенето на продукти от този сегмент, което се отчита и от КФН – приблизително 11% е увеличението на премийния приход при сравнение на отчетните периоди 31.11.2016 г. – 31.11.2015 г.

Малки промени при пазарните дялове

Преди концентрацията ОББ е на пето място по привлечени депозити към края на 2015 г., а след концентрацията ще се придвижи с една позиция напред до четвърто място, изчислява КЗК. По обем на жилищните ипотечни кредити ОББ е на четвърто място преди концентрацията, а след нея ще стане трета. При потребителските кредити банката е на второ място и ще запази позициите си и след сделката.

Що се отнася до депозитите на корпоративни клиенти, преди сделката ОББ е на пето място в страната, като с концентрацията ще се придвижи до четвърта позиция. При корпоративните кредити банката е на трето място по пазарен дял, което се очаква да запази и след сделката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още