IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини "Енерго - Про" в злоупотреба с господстващо положение

Комисията се е самосезирала след сигнал за спиране на тока на ВиК Добрич

14:09 | 07.03.13 г.
КЗК обвини "Енерго - Про" в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Енерго–Про Продажби“ твърдение за злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на потребители. Това нарушение може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, се казва в съобщението на регулатора.

Комисията се е самосезирала по казуса след сигнал от ПП „Свободен народ“. Той касае случая от септември 2012 година, когато беше спрян тока на помпените станции на Водоснабдяване и канализация" в Добрич. Във връзка с полученото писмо е проверена дейността на дружествата  „Енерго–Про Мрежи“ и „Енерго–Про Продажби“. 

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни засегнатите от това решение страни имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаването на определението.

Събраните материали по преписката показват, че ВиК Добрич заплаща вноски по споразумителните протоколи за разсрочено плащане, сключени с „Енерго - Про Продажби". Високият размер на задълженията на дружеството е свързан най-вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения, но ВиК операторът предприема конкретни действия за разрешаване на проблема.

„Енерго - Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си, смятат от КЗК.

Чл. 67 от Закона за енергетика предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. В конкретния случай и във връзка с високото обществено значение на услугите по водоснабдяване, господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка каквато е преустановяването на електрозахранването, тъй като отношенията по изискване на незаплатени суми са гражданскоправни и могат да бъдат решени по съответния ред.

КЗК установи, че прекъсването на електрозахранването, макар и фактически осъществено от оператора на електроразпределителната мрежа, е резултат от едностранното поведение на „Енерго – Про Продажби“. По този начин ВиК  Добрич е лишено от възможността да предоставя услугите по снабдяване с питейна вода на населението на община Добрич.

Господстващото дружество препятства ВиК доставчика в извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още