IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби "Техем Сървисис" за злоупотреба с господстващо положение

Санкцията от 160 хил. лв. е заради нарушение, свързано с предлагането на топломери

16:00 | 05.11.15 г.
КЗК глоби "Техем Сървисис" за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция от 160 026 лв. на "Техем Сървисис" ЕООД, съобщи антимонополният орган.

Комисията установи, че дружеството е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) - злоупотреба с господстващо положение на пазара на топломери. Нарушението може да наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите чрез прилагане на различни ценови условия и чрез прилагане на различни търговски условия за един и същ вид договори.

Разследването е установило, че за определен период дружеството за дялово разпределение на енергия е прилагало различни ценови условия на територията на Пловдив в сравнение с останалите градове с централизирано топлоснабдяване, на чиято територия оперира.

Също така проучването показало, че клиентите на „Техем сървисис” ЕООД в градовете с централизирано топлоснабдяване са поставени в неравноправно положение, тъй като само в някои от градовете им се предоставя възможност да избират между това дали да закупят или да наемат топломерите, което води до ограничаване избора на потребителите.

„Техем“ смята за неоснователно решението на КЗК, в което антимонополната комисия определя като нарушение пазарната политика на дружеството на територията на Пловдив, отговориха от фирмата, цитирани от БТА. В съобщението на компанията се казва, че ще разгледа в детайли аргументите на Комисията.

Дружеството осъществява дейност на територията на градовете с централизирано топлоснабдяване София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Козлодуй, Перник, Бургас и Сливен. Едноличен собственик на капитала на на "Техем Сървисис" ЕООД е германската компания „Техем Енерджи Сървисис ГмбХ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още