IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби таксиметрови фирми за нелоялна конкуренция

Санкционирани са осем пловдивски компании за таксиметрови услуги, предлагащи промоционална тарифа за превоз на пътници

10:43 | 23.01.12 г.
КЗК глоби таксиметрови фирми за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 62 хиляди лева на осем компании, предлагащи таксиметрови услуги в Пловдив, заради нелоялна конкуренция, съобщиха от комисията.

Глобените фирми са „Радио-Интер такси” ЕООД, „Бига-Такси-Комерсиал” ЕООД, „Бига-Комерсиал” ЕООД, „Европа 1” ООД, „Елма” ООД, „Егед-транс-груп” ЕООД, „Транспортна компания лидер” ООД и „Виайлет” ООД.

Антимонополният орган е установил, че от февруари 2011 г. таксиметровите компании са предлагали промоционални тарифи за превоз на пътници по фиксирани разстояния. Част от тези фирми са предлагали и фиксирана максимална цена на превоза от 3 лв., а други са давали отстъпка от таксата при сметки, надхвърлящи 5 лв. Обикновено тази отстъпка е било 20% от стойността на сметката.

КЗК счита, че определянето на „таван” и отстъпка от крайната цена на превоза противоречат на законовите изисквания и поставят в неравностойно положение останалите превозвачи на пазара, които стриктно спазват правилата за формиране и определяне на цената на таксиметровата услуга. 

В мотивите на комисията е записано още, че с определянето на ценови тавани осемте дружества си осигуряват по непозволен начин пазарно предимство пред своите конкуренти, което води до пренасочване на потребителите към техните услуги, а това противоречи на добросъвестната търговска практика.

Освен това търсенето на различни начини за определяне на крайната цена на таксиметровата услуга противоречи на предвидените нормативни изисквания за определяне на таксата, съобщават от КЗК.

По закон цената на услугата се определя на база показанията на таксиметровия апарат, цените на един километър (дневна/нощна), от престоя и първоначалната такса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още