IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби БТВ Медиа Груп с почти 3 млн. лв.

Според регулатора медийната група е злоупотребила с по-силна позиция при преговори с кабелни оператори

18:04 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глоба от 2,9 млн. лв. налага Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на „БТВ Медиа Груп” ЕАД. Според регулатора медийната група е извършила нарушения на Закона за защита на конкуренцията -  злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Производството е образувано по искане на „Вирджиния-Ер Ен” ЕООД - Бургас, „Вайтъл-И” ЕООД - Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД - Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД - Благоевград с твърдения за извършени нарушения от страна на „БТВ Медиа Груп”  и „Нова Броудкастинг Груп“ АД.

Регулаторът е установил, че определени клаузи в общите условия на „БТВ Медиа Груп“ за разпространение в спътникови (DHT) електронни съобщителни мрежи, в кабелни и IPTV електронни съобщителни мрежи на телевизионните програми на „БТВ Медиа Груп“ представляват злоупотреба с по-силната позиция на предприятието.

Разгледаните Общи условия се прилагат към кабелните (платформени) оператори, които се явяват клиенти на медията и получават права за излъчване на нейните телевизионни програми, казва КЗК.

Комисията твърди, че с посочените Общи условия „БТВ Медиа Груп“ като предприятие с по-силна позиция на договаряне в правоотношенията си с кабелните оператори „Вайтъл-И” - Сандански, „Цифрова кабелна телевизия”  - Пловдив и „Кабел Сат-Запад” - Благоевград формира възнаграждението, което тези оператори й дължат, на база минимално гарантиран брой абонати. Този брой не може да бъде намаляван, включително и при установен реален брой абонати, който е по-нисък от уговорения минимално гарантиран брой.

На следващо място в производството са събрани данни, че „БТВ“ не ползва ясен и единен критерий, въз основа на който да определя реалния брой абонати на всеки от операторите, а ползва различни източници на информация и различни способи към всеки един от тях.

Според съобщението на КЗК, чрез посочените действия дружеството налага необосновано тежки условия спрямо изброените оператори от Сандански, Пловдив и Благоевград, с което извършва злоупотреба с по-силна позиция на договаряне по смисъла на ЗЗК.

С решението Комисията е наложила три отделни санкции от 971 838 лв. за всяко правоотношение на „БТВ“ с всеки един от кабелните оператори и постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение.

По отношение на „Нова Броудкастинг Груп“ АД Комисията  установява, че не са извършени нарушения, казва КЗК.

В становище на „БТВ Медиа Груп“, изпратено до КЗК, се казва, че дружеството не разполага с по-силна позиция при договаряне спрямо платформените оператори.

Дружеството допълва, че зрителите имат и безплатен достъп до програмата на БТВ (например чрез интернет), а потребителите избират един или друг кабелен оператор заради предлаганото разнообразие. 

Компанията твърди още, че е зависима от операторите заради необходимостта да достигне до максимално широк кръг зрители и така да бъде конкурентоспособна на пазара на телевизионна реклама.

„Предвид факта, че близо 90% от населението получава достъп до телевизионните програми само чрез услугите на платформените оператори, БТВ е зависимо от своите клиенти на пазара на търговия на едро на права за разпространение на телевизионни програми“, се казва в становището.

Там се изтъква още, че „поведението на БТВ спрямо молителите е в съответствие с добросъвестната търговска практика“.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още