IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купуват ли българските потребители по-висококачествени напитки на по-висока цена

Алкохолният бизнес отбелязва ръст от 5% в литри и 10% в левове, посочи Ралица Скорчева, управител на „Максиъм България“

16:21 | 30.12.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните години алкохолният бизнес в България отбелязва изключително здравословен ръст от около 5% в литри и 10% в левове, което означава, че българските потребители купуват по-висококачествени напитки на по-висока цена. За това информира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Ралица Скорчева, управител на „Максиъм България“.

Според нея решението на парламента за слагане на видеонаблюдение в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия ще натовари бизнеса, тъй като това е “безпрецедентна, непропорционална мярка на контрол”.

„Бизнесът ще вложи около 50 млн. лева за тази техника, докато очакваният резултат, който ще влезе в хазната е около 10 млн. лева“, смята Скорчева и заяви, че основният проблем в алкохолната индустрия са нерегламентираните производители на алкохолни напитки.

По думите ѝ решение за това може да има, но то изисква време, човешки ресурс и законодателни промени.

Ралица Скорчева коментира и ситуацията около излизането на Великобритания от Европейския съюз и дали това ще се отрази на износа на шотландско уиски.

Процесът по Brexit определено ще се отрази върху алкохолните напитки, които идват от Великобритания. Все още не знаем дали върху продуктите ще бъдат наложени митнически тарифи, но със сигурност ще бъдат затруднени доставките и поръчките“, прогнозира управителят на „Максиъм България“.

Скорчева допълни, че митническите тарифи, налагани двустранно от САЩ и Европа, са реципрочната мярка на „ще ти взема най-хубавата играчка, а не най-скъпата“. „Алкохолната индустрия е неволна жертва на тази политико-историческа история, на която сме свидетели“, каза още тя.

Фалшивият алкохол, или по-точно алкохолът с неустановен произход, е много опасен, предупреди експертът, но потвърди, че той намалява като количества.

Ралица Скорчева посъветва потребителите да купуват законни и гарантиращи качеството бутилки само от търговски обекти, в които традиционно пазаруват. Тя напомни на клиентите да проверят бутилката за наличието на гръбен етикет и акцизен бандерол.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 4 години
Купуват по-лоши напитки на по-високи цени. Бира не се прави от царевица, но днес никой не чете етикета а гледа рекламата си казва "ей тудено от планината"...Добра промишлена ракия и вино до момента не съм пил (а съм пробвал бая). Вино пак от някои малки избички може човек да намери което да "става", но пак е 2+ цедка (първата е за шефа и неговите приятели). Колкото до ракията явно лакомията е прекалено голяма т.к. при старият и утвърден метод може да се получи (с допълнителни занимавки и респ. разходи) добра ракия и в промишлени количества. Допълнителни проблеми създават и от ЕС с регулации и други глупости. Щом сме оцелели 1300 години пиейки здраво ракия ще оцелеем и сега. Всеки да си преценява обаче от кой производител да пазарува :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
terziеv
преди 4 години
Купуват по-скъпи ***. Като се почне от бирата и стигнем до "елитните" алкохоли. Това е световна тенденция, за съжаление. Ние нямаме големи традиции и затова пием на корем "качествените" бълвочи тип "Ханекен", ама чехите не знам как се понасят, че продадоха всичките си известни марки. Да не почвам за модерните "крафт" бири, които стават за пиене единствено от хота, които не обичат бира. Едно време смешниците лочеха "Корона", сега минаха на "занаятчийски" бири. Нека има. Трагедията е, че нормалният човек, с неизгорени вкусови рецептори, има все по-малко избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
Акцизният бандерол е гаранция за качество ... пийте само здравословния алкохол с бандерола ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
С какво "висококачествените" напитки са по-добри от традиционната българска ракия? Една ароматна нашенска сливова ми е много по-драга от всякакви шотландски и ирландски бълвочи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още