IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: Масова имунизация у нас ще има напролет, но зависи от доставките

Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна заради новия по-заразен щам от Великобритания

11:03 | 20.01.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg

Ваксинацията в България ще стане масова напролет. През март и април броят на ваксинираните у нас ще нарасне в пъти и всеки ще има достъп до препарати за имунизация. Масовата имунизация зависи от конкретните доставки. Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той е категоричен, че България получава точния дял спрямо населението си – 1,55% в сравнение с останалите страни от Европейския съюз. Количествата за април са десет пъти по-големи от заложените през март, каза Кунчев.

Здравният инспектор очаква през февруари вече у нас да се поставят и трите ваксини - на Pfizer, Moderna и AstraZeneca. „Има разлика в количествата, които ще получим от различни фирми, но според типа ваксина ще получим от трите по относително равни количества. 

„Можем да приемем, че сме максимално защитени 10-ина дни след втората имунизация. Тогава вече нивото е защитно и не би следвало да позволи изобщо заболяване“, обясни той и уточни, че при заразяване между двете дози антителата могат да спомогнат да се избегне по-тежко протичане.

Доц. Кунчев защити покупката на все още неразрешената за употреба ваксина на AstraZeneca. Той отрече да е имало политически елемент в решението. „Нейното използване е изключително по-лесно. Едно е да работиш с ваксина, която се съхранява в нормален хладилник, друго е да изграждаш мрежа от фризери за съхранение“, посочи той.

Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея вероятно ще видим нови рестрикции.

„Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално – те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха…При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват“, обясни специалистът.

По думите му към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам, има и болни в област в Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения.

Кунчев предупреди, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. „Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето“, категоричен е той.

Във връзка с искането на собствениците на заведения да отворят отново от началото на февруари Кунчев призна, че разбира проблемите на оставените без възможност да се трудят. „Проблемът е при тържествата – едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 10-10 и половина. Друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено“, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му и в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности, каза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Ваксината му бе поставена в сградата на Регионална здравна инспекция-София. Той бе ваксиниран с първата доза от ваксината на Pfizer. В началото февруари той ще получи и втората доза от ваксината. "Профилът на безопасност на тези ваксини, с които работим, е чудесен. Надявам се такъв ще бъде и на останалите. И всеки, когато му дойде реда и когато сам реши да бъде имунизиран и предпазен", каза той, след като се ваксинира.

До края на месеца ще бъде изработена и след това предложена за одобрение от Министeрския съвет програма за обследване на налични антитела след ваксиниране срещу COVID-19, каза още главният държавен здравен инспектор. Обследването ще започне през фувруари и ще включва 1000 - 1200 мъже и жени на различна възраст.

„Личното ми мнение е, че ваксината предпазва около година, но никой не може да бъде сто процента сигурен“, добави той, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Кунчев - зависи колко бройлери ще се хванат на масовата психоза да участват в този експеримент.Да няма после масово разочарование у корумпирани политици и доктори. *** ако станне така няма страшно, просто отново ще се фалшифицират статистиките, този път за ваксинираните българи и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
дядя вова , провери ли за разписанието на ферибота до крим , да идеш да се боцнеш с истината ... :))) ... ем ще попиеш от късният соц , и ще споделяш после преживявания туканка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Кунчев: Масова имунизация у нас ще има напролет, но зависи от доставките Ще ама.... не ще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
е ше ги ползват за мезе в дискотеките и заведенията на Слънчака летото как така "няма кво да ги праят" ? Кат утепат двама трима щот ваксата е с изтекъл срок на годност или на некой не му е понесло, ше ги продааме на държавите от четвъртия свят щот ние сме в третия ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Ще се чудят те какво да ги правят тия ваксини в един момент :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още