IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Културната програма за Българското председателство на ЕС ще струва 4 млн. лева

Ремонтът на НДК върви с нужния темп, за да бъде завършен навреме, информира министърът на културата Боил Банов

13:59 | 11.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: НДК</em></p>

Снимка: НДК

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лева, съобщи министърът на културата Боил Банов, цитиран от БТА.

“От тази сума над 1,6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура". Поканата вече е обявена и тече 45-дневен срок за кандидатстване. Художествени комисии, определи от фонда, ще оценяват проектите. Избраните ще станат известни до средата на октомври”, каза Боил Банов.

Той обясни, че финансирането на проектен принцип е приоритет в програмата на правителството в частта за култура.

“Сред най-важните приоритети е и културната програма за Българското председателство на ЕС”, посочи министърът и уточни, че 2 млн. лева са осигурени за дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство. – Част от средствата са за купуване на оборудване, за обучаване на служителите и за дигитализиране на материалите, свързани с паметниците от световно и национално значение.

На проектен принцип ще се финансира и дигитализирането на архивите за паметниците с местно значение.”

Министър Банов смята, че процесът може да бъде завършен за около година, ако няма обжалвания.

Той напомни, че опазването на културното наследство е сред приоритетите в правителствената програма в частта за култура.

По думите на министъра, до края на тази година или в началото на идната, трябва да е готов проектът за национална стратегия за развитие на културата и да бъде предоставен за публично обсъждане.

“Това е ключов приоритет за правителството, отбеляза Банов и съобщи, че работната група, която сега наброява над 120 души ще приема още членове, защото процесът е отворен. – След първото събиране преди лятната ваканция работата продължава през септември.”

Сред важните приоритети министърът на културата изброи изпълнението на: законите за библиотеките и филмовата индустрия в частта за осигуряване на предвиденото финансиране, поправките на закона за читалищата или изработване на нов закон, завършване до края на годината на новата методика за финансиране на сценичните изкуства, изпълнението на Зкона за хазарта в частта за 10-процентните отчисления за култура, подготовката на закон за меценатството.

Боил Банов е категоричен, че развитието на българската култура трябва да се осигури не само с държавни средства, а на проектен принцип с осигуряване на все повече пари във всички области на изкуството и културата.

“Работи се още по уеднаквяване на механизмите на финансиране на държавните и общинските музеи и галерии, след като за държавните вече е приет стандарт. Важна задача е поддръжката на сградите на културните институти, свързана с т.нар. капиталови разходи”, коментира министърът.

Той информира, че „ремонтът на НДК върви с нужния темп, за да бъде завършен навреме”.

“Връщането на Мирослав Боршош като директор не е актуална тема, предвид предявените му обвинения, каза в отговор на въпрос Банов. Той обясни, че харесва художествената политика, която е водил Боршош, друг въпрос е как е била осъществявана. Културните прояви ще са важна част от дейността на НДК и в бъдеще, но той ще се развива преди всичко като конгресен център”, уточни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още