IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: ЕС иска "да смаже Русия" чрез "Южен поток"

Проблемите около газопровода са инспирирани от опозицията, категоричен беше "червеният" депутат

08:35 | 04.06.14 г. 11
Куюмджиев: ЕС иска "да смаже Русия" чрез "Южен поток"

Причината за спънките, които Европейският съюз поставя пред „Южен поток”, е желанието на общността „да смаже Русия в геополитически план”, обясни в сутрешния блок на „Нова телевизия” червеният депутат Явор Куюмджиев.

Според него от наказателната процедура за страната ни заради газопровода санкции няма да има, защото правителството ще обясни подробностите по проекта и ЕК ще види, че няма проблеми с европейското законодателство по него.

Куюмджиев повтори и тезата на управляващите, че проблемите около „Южен поток” са всъщност инспирирани от опозицията - от ГЕРБ и от Реформаторския блок. „Това е атака от Брюксел и тя е факт заради Реформаторския блок. Всяко писмо на г-н Йотингер започваше с „беше ни донесено, че ..”, а после следваха неясни щрихи”, обясни депутатът.

Несериозно е да се твърди, че експертите от Европейската комисия се поддават на някакви внушения, категоричен беше от своя страна депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски, който също участваше в дискусията. Според него е прецедент в историята на България и на ЕС да се започва наказателна процедура още преди да е прието законодателство – промените в Закона за енергетиката са между първо и второ четене, добави той. 

Куюмджиев обаче припомни, че по отношение на законодателството процедурата не е наказателна, а т.нар. „пилотна”, т.е Брюксел само е изискал информация по казуса. За червения депутат „Южен поток” е без алтернатива за диверсификация и сигурност на газовите доставки за страната. Ивайло Московски обаче коментира, че компаниите, които правят проучвания в блока „Хан Аспарух” , са съобщили за добри перспективи за добив на газ в шелфа.

По време на разговора беше коментирана и новината от вчера за спирането на парите по ОП „Регионално развитие”. Явор Куюмджиев обясни, че блокирането е заради проекти в Бургас, „а там средствата се усвояваха по време на ГЕРБ”. „Не си позволявам да подозирам ЕК в такова двуличие”, допълни той по отношение на тезата, че средствата се блокират заради проблемите около „Южен поток”.

България трябва да се научи как се работи в ЕС – имаме един глас в ЕС и можем да блокираме всяко негово решение с него, заяви категорично още Явор Куюмджиев. Той допълни, че страната ни трябва да остане в ЕС и не са ни канили в Евразийския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
Я опиши в кратце ползите на Бг от излизането от ЕС ? Щот аз вижда един срутващ се борд и чувствително и рязко обедняване на населението п.п.Тия 2 млн дет се изнесоха го направиха щото имаха възможността да го направят . И е спорно до колко са се "изнесли" *** това е друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
не ЗНАМ...... 2-милиона се изнесаха от страната......ние не бяхме подготвени за ЕС..........ТЯ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ пищи и иска да излиза а кво остава за нас с ГАЙДИТЕ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 9 години
И според теб тия проблеми в Бг са заради ЕС ? Ми знам че е удобно да обвиняваш чуждите зли сили ама теорията ти издиша като погледнеш страни като Полша и Чехия дето в същият тоя ЕС просперират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
гледам безработица , гледам ДОХОДИ , гледам АРМИЯ от изпаднали РОВЕЩИ ПО КОФИТЕ.............нещо СБЪРКАНО ИМА в цялата система.......На брюкселските ЗЕЛКИ изобщо не им ПУКА ЗА НАС , на тях им трябва територията и пазара........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 9 години
Сега , стига с това празно думкане по балкански терк по гърдите и стига с тия мантри за промишлеността . Като нямаме промишленост ЗАЩО изнасяме повече от колкото в цялата си история като държава ? Има статистика - четете я . А от голото репчене без да имаме силни позиции само ще ядем шамарите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
Като са по СИЛНИ дай да ни се КАЧАТ на ГЛАВАТА.......!!!!!????......Тя мадам ЙЕС ги научи , че могат да си ПРАВЯТ КВОТО СИ ИСКАТ ТУКА........ВИЛАЕТ......затваряте реактори - затваряме реактори, батисвате ПРОМИШЛЕНОСТ - батисваме промишленост, за селското стопанство не ми се и говори.......ай стига вече СЛУГИНАЖ........требва да си гледаме само нашата ДАЛАВЕРА - като ГЪРЦИТЕ.........ама МНОГО *** НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ.....!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
я да чуем как точно защитава националния интерес ? Като се репчи на тия дето могат да ни върнат в първи клас само с чукване по клавишите ? Като защитава проект който ползите за нас са по скоро хипотетични ? Проекта не е Български а е ЕС&Руски , и за нас е по добре да стоим и да си траем отколкото да се навираме между шамарите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
robert
преди 9 години
Куюмджиев: е прав.Аман от ес мени .Всеки път когато някой се опита да защити национален интерес, глутница *** го напада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
fras
преди 9 години
Куюмджиев: ЕС иска "да смаже Русия" чрез "Южен поток" България трябва да се научи как се работи в ЕС имаме един глас в ЕС и можем да блокираме всяко негово решение с него, заяви категорично още Явор Куюмджиев.------------------------------------------Това е показателно за отношението на БСП и Куюмджиев в частност към това към кой ЕС принадлежим (Европейския съюз или Евразийския Съюз).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Куюмджиев, жалко човече, няма ли кой да те светне, че ако е възможно Русия да бъде смазана с ЮП, то тя въобще не е толкова велика, колкото разправяте.Кое от двете не е вярно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още