IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: ЕРП-тата не могат да съдят страната за отнет лиценз

"Южен поток" ще намали цената на природния газ, смята още депутатът от "Коалиция за България"

09:08 | 30.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Куюмджиев: ЕРП-тата не могат да съдят страната за отнет лиценз

Електроразпределителните дружества не могат  да съдят държавата за отнет лиценз, защото процедурата е предвидена в законодателството на страната, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) издава лицензите, има право да провери изпълнението им и ако открие нарушение – да ги прекрати. 

Това обясни Явор Куюмджиев в коментар за ситуацията около финансовия спор между Националната електрическа компания (НЕК) и ЕРП-тата – ЧЕЗ България, EVN и Енерго Про в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air. 

Припомняме, че в момента тече процедура за отнемането на лиценза на трите ЕРП-та след жалба от НЕК за неплатени средства. Държавната компания не е получила почти 350 млн. лева, които трите дружества са прихванали заради насрещни задължения. Това са средствата, които държавната компания дължи за изкупуване на зелена енергия.

Мотивите на ЕРП-тата са, че по този начин са защитили обществения интерес. За НЕК обаче прихващавето е поставило под заплаха стабилността на целия енергиен сектор, защото компанията няма достатъчно средства да се разплати с производителите на електрическа енергия. 

Има промяна в реториката на Брюксел за "Южен поток"

„Южен поток” ще бъде не алтернативен, а основен източник на доставки на природен газ за България и така цената на суровината ще намалее, защото ще отпаднат „1-2 транзитни страни”, каза още Явор Куюмджиев.

Проектът е важен и защото ще създаде „хиляди работни места” по време на строителството и след това – при експлоатацията на газопровода, повтори той.

Депутатът очаква до началото на юни да бъде приет и спорният законопроект за промяна на Закона за енергетиката, който регламентира термина „морски газопровод”. Куюмджиев, който заедно с колегата си Таско Ерменков е вносител на текста, обясни, че промените всъщност транспонират европейското законодателство.

Според комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер обаче текстовете са противоречиви, особено в частта им, изключваща европейското законодателство за частта от газопровода, която преминава през българската акватория. По тази причина и Йотингер извика на среща в Брюксел енергийния ни министър Драгомир Стойнев, за да изясни готвените промени.

„Не съм убеден, че Драгомир Стойнев е срещнал разбиране в Брюксел, но се вежда промяна в рeториката на Брюксел”, заяви днес Явор Куюмджиев. След срещата Йотингер е заявил, че „Газпром” е важен партньор на ЕС, което подсказва за промяна в нагласите към „Южен поток”, смята още депутатът.

„Няма логика „Северен поток”, който е аналогичен на „Южен поток”, но обслужва Германия, да функционира”, категоричен беше Куюмджиев.

Припомняме, че идеята за изграждане на „Северен поток” беше лансирана през 1998 година. Тя предвижда връзка между Русия и Германия, минаваща по дъното на Балтийско море. Към края на 2012 година вече функционират и двете тръби, макар и пълният капацитет на газопровода още да не е изпълнен.

Проектът нарушава европейското законодателство в частта му за либерализацията на енергийния пазар. Също като „Южен поток” и тук „Газпром” държи над 50% от собствеността на компанията, която управлява газопровода. Така е нарушено правилото за разделение на доставчика и производителя на суровина.

Съществената разлика между двата проекта обаче е, че Москва се съгласи да поиска изключение от правилата, за да реализира проекта. За „Южен поток” обаче признание за нарушение на правилата няма, а мотивите са, че газопроводът е международен проект и за него не важат единствено европейските правила, макар и основната част от трасето му да бъде през държави от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
VBT
преди 9 години
"За НЕК обаче прихващавето е поставило под заплаха стабилността на целия енергиен сектор, защото компанията няма достатъчно средства да се разплати с производителите на електрическа енергия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Sokratus
преди 9 години
"Проектът е важен и защото ще..." ви налее парички в личните сметки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още